Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Стара Загора, хотели, къщи, вили за гости,под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Крепост "Моняк" село Широко поле община Кърджали

 регион
 
 град
 
 
 
 

България-Средновековна крепост „Моняк” село Широко поле община Кърджали

 

 Крепостта Моняк (известна и като Мнеакос) се намира на 4 км източно от гр. Кърджали над с. Широко поле. Тя е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите със защитена площ от над 50 дка. Външната крепостна стена е изградена от ломени камъни, споени с бял хоросан и следва очертанията на скалния венец. На места е запазена до височина 7.8м., входът е от запад, охраняван е от две правоъгълни кули. Цитаделата заема най-високата източна част на масива. По трасето на стената са изградени плътни бастиони, два от които фланкират входа. При изграждането на крепостта е обърнато особено внимание на водохранилищата и складовете за храни, някои от които са проучени по археологически път. В крепостта е бил разположен военен гарнизон, а в нея населението от селищата в равнината е намерило убежище по време на военни действия. Моняк е свързан и с похода на кръстоносците през 1206г. във вътрешността на Родопите. Техният хронист и маршал Жофруа Вилардуен разказва, че в красивата и плодородна долина р. Арт (Арда), в подножието на мощният замък Моняк рицарите разбират за гибелта на своя император Болдуин Фландърски. Тук се провежда Баронският съвет, който избира Хенрих за император на Латинската империя.

Достъпът до нея е труден, защото теренът е стръмен, на места почти отвесен. Крепостта е имала голямо стратегическо значение, защото е пазела прохода Железни врата и подстъпите на средновековния град, разположен около манастира „Свети Йоан Предтеча“, намиращ се в днешния град Кърджали. Невероятната гледка към язовир Студен кладенец и град Кърджали, която се открива от крепостта, наистина си заслужава трудното изкачване.

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com