Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Пазарджик, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Природо археологическите резерват Калиакра-Каварнаналяво
наляво
надясно
надясно


 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

 България- „Калиакра” край град Каварна, Област Добрич на брега на Черно море в близост до Дунавсна равнина.

 

 Калиакра на гръцки означава „красивият или добрият нос”. И наистина той е и впечатляващ с красотата си и добър към мореплавателите още от древността. Носът се врязва на два километра навътре в морето и затваря подковообразен залив, който от хилядолетия е бил използван за пристанище.

Отвесните скали са с височина над 70 м и са изключително живописни и през слънчевия ден и през нощта, когато се осветяват 98 прожектора и 30 мощни лампи.

Калиакра и прилежащите територии са обявени за природен и археологически резерват през 1960 г. Защитените територии с площ 68,7 хектара се състоят от диви степи и крайбрежни скали.

Растителното богатство включва над 400 вида, 47 от които са редки, застрашени и ендемити.

От крайбрежните скали можете да се любувате на игрите на делфините сред морските вълни и на полета на аристотеловият корморан, който гнезди в резервата.

 

История

Първото исторически известно селище на територията на резервата е Тиризис по името на местното тракийско племе тиризи. Основано е не по-късно от ІV в. пр. Хр. През римската епоха крепостта се  разраства - строят се водопровод, църкви, баня, крепостни стени, повечето съхранени до днес.

През късната античност и ранното средновековие под името Акре Кастелум селището влиза в провинция Скития и е важен пункт на пътя, наричан Виа Понтика, който по брега на Черно море свързва устието на Дунав със столицата Константинопол.

Името Калиакра за първи път се споменава през ХІІІ век.

Разцветът на града се пада на втората половина на ХІV век, когато Добруджанското деспотство се отделя от България. Калиакра се превръща в оживен град с мощна крепост, който върти търговия с Генуа и други морски държави. Владетелите му секат собствени монети.

Но феодалната разпокъсаност на Балканите, довела до създаване на множество процъфтяващи регионални центрове, е и фактор, позволил турското нашествие. Калиакра пада и постепенно обезлюдява.

Легенда разказва, че четиридесет девойки не пожелали да се покорят на поробителя, сплели косите си и се хвърлили от високите скали в морето.

Сега в тяхна памет е издигната великолепна скулптурна композиция.

Като своеобразно отплата за гибелта им идва разгромът на турската флота в залива край носа от руския контраадмирал Ушаков през 1791 г.

Как да стигнем?

Природо-археологическият резерват Калиакра се намира на 12 км. от Каварна и на 6 км. от село Бългрево. Той е отворен за посетители целогодишно. През активния туристически сезон можете да заявите беседа от  специалист - уредник на обекта.
  

За контакти и допълнителна информация:

Тел.: 0570 / 8 21 50 – Исторически музей Каварна

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com