Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Сливен, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Етнографски музей Арда, Могилица, Смилян, Родопите

 регион
 
 град
 село
 курорт
 
 

България-Маджаровата къща

 село Арда, община Смолям, област Смолян в близост за селата Могилица и Смилян

 

Село Арда, което се намира край река Горна Арда доскоро не беше популярна туристическа дестинация, но вече може да се похвали и с първа частна етнографска сбирка в района.

Сбирката е експонирана в запазена старинна къща - триетажна Маджарова къща в Самарджийската махала – напълно реставрирана и превърната в музей. Тя е строена през 1897 г., когато селото все още се е намира в пределите на Османската империя.

В нея фамилията на Севда Хаджиева е съхранила и показала над 1000 предмети от трудовия бит и ежедневието в края на 19 век.

Интерес представлява пълният набор от самарджийски инструменти, принадлежали на бащата на стопанката, както и представянето на други типични занаяти като пчеларство и тъкачество.

В миналото Маджаровата къща е била собственост на един от заложните местни занаятчии, а домакините ще ви разкажат интересни истории от житието му, запомнени от неговите наследници. Интериорът е типичен за тези отминали времена, със запазени оригинални елементи в дъските, гредите, дървената облицовка и долапите. Автентични са двестагодишният каменен под, скърцащите стълби. Запазени са и древни предмети от ежедневието като бръснарски принадлежности, пособия за тютюн, дамски украшения. Интересна е старата баня, разположена в една от нишите, където домакините са се радвали дори на „течаща вода”.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com