Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Ловеч, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Манастир Свети Николай Мирликийски Чудотворец





 регион
 
 град
 село
 
 
 

България-Кладнишки манастир Свети Николай Мирликийски Чудотворец

Село Кладница, София

 

 Кладнишкият манастир “Свети Николай Мирликийски Чудотворец” се извисява над село Кладница на западните склонове на Витоша планина. Разположен на 1200 м надморска височина на възвишение в подножието на което текат две реки.От двора на манастира в западна посока можете да се насладите на гледка към Пернишкото поле, което се вижда като на длан. В близост до обителта се намират два извора, чиято вода има лековити свойства, познати още от древността. Местността се нарича Божи кладенец и се твърди, че водата лекува очни заболявания и главоболие.

 

История

Кладнишкият манастир е наследник на средновековна българска крепост, от която днес са запазени останки. Тя се е намирала на върха „Градището”, а земите на болярина са обхващали днешните села Владая, Мърчаево, Кладница, Сръбски Самоков и Кръпец.

На територията и е имало две църкви. От горната църква „Св. Петка” са запазени развалини, а долната „Св. Никола” е послужила за ядро при създаването на манастира.

Крепостта е превзета и изгорена от турците при нашествието, а всичките и обитатели са избити.

Но местното население продължило да поддържа двете църкви и така постепенно се е създал манастирски комплекс.

Възраждането на манастира се свързва с името на Спас Бурнов от село Мърчаево, който през 1830 г. получил насън видение, че трябва да обнови обителта. Той успял да издейства ферман за възстановяването и от 1841 до 1845 г. манастирът е обновен с негови и набрани от местните жители средства. Загинал е като мъченик, убит от местен бей, който незаконно владеел манастирски земи.

 

Притворът е пристроен през 1885 г., според надпис върху стенописите му. Върху оригиналната храмова икона намираща се над входа на храма има подпис на Самоковеца Коста Геров Антикаров, който по това време е даскал в близкото село Попово. Вероятно иконите от иконостаса на манастира са дело на самоковският зограф Никола Образописов, който е зографисвал и други църкви в региона..

 

Стенописите са тежко пострадали от дъждове и влага, но резбованият иконостас покрит с варак и почистените и освежени икони радват богомолците с топлия си колорит и излъчване

 

През време на социализма манастирът запада. През 1995 г. отново идват монаси, но го напускат няколко години по-късно. Възстановяването на манастира е дело на кметството на Кладница след 2001 г. Обителта възвръща имотите си, богослужението се възстановява, а храмът става отворен ежедневно.

 

Настаняване

Манастирът не предлага настаняване и храна, но на 3 км от село Кладница по павиран път се намира хижа „Селимица”. Там има също така ресторант и механа.

 

Как да стигнем?

До манастира води павиран път отворен целогодишно.

От Централна гара в София до центъра на всеки кръгъл час има маршрутно такси, което после преминава по бул. Христо Ботев и преминава през Княжево, Владая и Рударци. Автобуси за Кладница тръгват от Перник, №21, и от автогарата в столичния квартал Овча купел.

 

За контакти и допълнителна информация

048 792531; 099 424275 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com