Туризъм, забележителности и бизнес

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Смолян, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

забележителност Исторически музей град Благоевград

 регион
 
 град
 
 курорт
 
 

 

Адрес:

ул. "Рила" No. 1
кв. "Вароша"
гр. Благоевград 2700
област Благоевградска

Тел.:

073/ 853 70: предварителна заявка
073/ 853 65

Факс:073/ 853 73

Регионалният исторически музей в Благоевград се намира в стария квартал „Вароша”. Чрез богатата си експозиция той разказва историята на Пиринския край.

Музеят е основан през 1952 г. Той се състои от няколко основни отдела: „Археология”, “Етнография”, “Българските земи XV - нач. на XX век”, “Нова и най-нова история”, “Природа”, “Художествен”. В него е разположена и модерна лаборатория за консервация и реставрация, както и фотолаборатория и библиотека с над 17 000 тома.

Историята на Пиринския край е представена от около 116 000 експоната, между които уникална колекция от култови фигури от праисторическата епоха, материали от епохата на траките като оръжия, медицински инструменти, маски, монети, находки от античния некропол при село Рупите, находки от средновековния Мелник и Самуиловата крепост, раннобългарски накити, възрожденска книжнина.

В музея също може да се види и етнографска колекция от тъкани, костюми, керамика, метал и дърво от края на XIX и началото на XX в. Музеят съхранява и 24 писма на Гоце Делчев и лични вещи на участниците в национално-освободителното движение на България.

Фондът на музея разполага и с 23 картини на Златю Бояджиев, 86 рисунки на Владимир Димитров-Майстора, както и произведения на изкуството от различни периоди на историята.

През 1999 г. в Историческия музей се създава Център по природозащита на Национален парк „Рила”.

От създаването си досега Историческият музей не само съхранява историята на региона, но и я популяризира чрез конференции, образователни дейности и други събития. За целта музеят разполага с модерна конферентна зала.

През годините музеят е получавал много награди. Някои от тях включват Юбилеен медал „100 години Илинденско- Преображенско въстание“, Почетна грамота за принос в развитието на Благоевград и общината, Специална награда за съхраняването на творбите и експонирането на пълната колекция на Златю Бояджиев в програмата „Живата съкровищница”.
Работи всеки делничен ден от 9 до 12 ч. и от 13 до 18 ч.

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com