Туризъм, забележителности и бизнес

Хотели във Враца хотели, къщи за гости, под наем във Враца, вили под наем, за гости във Враца, нощувки във Враца, стаи за гости във Враца, квартири във Враца, хижи във Враца, ресторанти във Враца, механи във Враца, барове във Враца, природни забележителности във Враца, културни, исторически забележителности във Враца, музеи във Враца, бизнес. Bulgaria travel, holidays in bulgaria of balkans, hotels in bulgaria, tourism in bulgaria, balkans, vacation in bulgaria of balkans

 

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област София, бизнес, СПА, хотели, апартаменти под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

град Враца хотели, къщи за гости, вили под наем, хижи
област :: Враца, хотели, къщи, вили за гости, под наем  община :: Враца, хотели, България

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм

наляво
наляво
надясно
надясно

 регион
 община
 
 
 
 забележителност
Бистрецки манастир Свети Иван Рилски в град Враца
Божият мост край град Враца.България,
Водопад Боров камък Врачански балкан край Враца,
Водопад Скакля във Врацански балкан,България,
Водопад-Скакля край град Враца, Врачански балкан,
Връх Околчица-ловното място на Христо Ботев,
Градешки манастир "Св. Йоан Предчета",
Долнобешовишки манастир Свети Архангел Михаил,
Етнографски комплекс "Софроний Врачански" гр.Враца,
Етнографски комплекс Никола Войводов в град Враца,
Защитена местност Веждата Врачански БалканБългария,
Исторически музей град Враца,България,
Катедрален храм Свети Апостоли град Враца,България,
Комплекс Дядо Йоцо гледа край град Враца,България,
Кула на Мешчиите в град Враца,България,
Куртпашовата кула град Враца,България,
Къща-музей на Баба Илийца в областен град Враца,
Лакатнишки скали Врачански Балкан,България,
Лакатнишки скали край град Своге Софийска област,
Манастир Св. Иван Пусти край град Враца,
Митрополитски храм Свети Николай гр.Враца,Българя,
Могиланска могила в град Враца,
Мътнишки манастир Свети Николай край град Враца,
Национален музей "Параход Радецки" гр. Козлодуй,
Осеновглас-Манастир "Седемте престола" край Враца,
Паметник на Васил Левски в град Враца-България,
Паметник на Вестителят на свободата в град Враца,
Паметник на Христо Ботев гр.Враца,
Паметник на Христо Ботев и неговата чета,
Пещера Леденика край град Враца,
Пещера Темната дупка Врачански Балкан,България,
Природен парк Врачански Балкан в Стара планина,
Природен феномен "Ритлите" гр.Враца,
Проход Вратцата край град Враца,България,
Резерват Врачански карст край град Враца,България,
Рогозенско съкровище в село Рогозен край гр.Враца ,
Скален манастир Иван Пусти в град Враца,България,
Средновиковна крепост "Камъка" край град Оряхово,
Струпецки (Тържишки) манастир Свети Проророк Илия,
Тетевенски манастир "Свети пророк Илия",
Хижата- един от символите на Враца,България,
Храм Св. Апостоли в областен град Враца,
Храм Св. Николай в областен град Враца,
Храм-паметник Свети Софроний епископ Врачански,
Църква "Свети Царей" в град Враца,България,
Часовникова кула град Враца,
Черепишки манастир край град Враца,
Черепишките скали край град Мездра
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

 

България-Община Враца

 

Град като Балкана-древен и млад!

 

www.vratza.bg

 

 Враца води началото си от богато тракийско селище. Първите следи датират от новокаменната ера, а първите заселници в околността са от тракийското племе трибали. За тяхната богата култура и бит свидетелстват находките от Могиланската могила и Рогозенското съкровище. През вековете градът остава важен занаятчийско - търговски и културно средище, а по късно и индустриален център. Името Вратца се появява в каменен надпис от времето на българския владетел Михаил II Асен/ 1246-1256/. Днес Враца е голям административен, стопански и културен център, находящ се на 116 км. от столицата София. Враца носи името си от красивия скален пролом „Вратцата”,отвесните скали на който  са най-високите на Балканския полуостров. В местността „Градището” край пролома Вратцата е намерен надпис от 13 век, в който за първи път се споменава името „Вратица”.

Враца е средище на активен културен живот и се слави със своите културни институти – Читалище Развитие, Регионален исторически музей, Художествена галерия, Драматично- куклен театър, Етнографско – възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански”. Природните забележителности на територията на Община Враца са: пещерата Леденика, проходът Вратцата, Мемориалният комплекс Ботев път, Божият мост край село Лиляче, водопадите „ Скакля” и „Боров Камък” и ПП „Врачански Балкан”. Символите на град Враца – Проломът „Вратцата”, Паметникът на Околчица, Рогозенското съкровище, Сребърния наколенник, Плочката от село Градешница, Куртпашовата кула,  кулата на Мешчиите и Хижата над площада превръщат Враца в уникална и желана туристическа дестинация за любителите на планината, алпинизма, религиозния туризъм, пара и делта-планеризма, спелеологията и селския и еко туризъм. На разположение на туристите са ски пистите около хижа Пършевица, многобройните екопътеки и пешеходни маршрути.

 

Регионален исторически музей град Враца

 

РИМ се намира на площад „Христо Ботев” в центъра на града. В основния и спомагателен фонд на музея са съхранени над 100 000 единици/2200 от тях са в Художествената галерия. Музеят има Лапидариум и Етнографско-възрожденски музей., който включва 1 църква, възрожденско училище и 3 възрожденски къщи, експозиции за периода от средата на 19 век и началото на 20 век. В РИМ са обособени 9 зали и 3 къта. Най-красиви са експозициите от древните тракийски съкровища от Могиланската могила и Рогозенското съкровище, което е най-голямото намирано досега.Общото му тегло е над 20 кг. Състои се от 165 кани, фиали и чаши от сребро с позлата. Уникална е украсата на съдовете, покрити с растителни и геометрични орнаменти, изображения на хора и животни, сцени от древногръцката и тракийска митология. В зала „Предистория” може да се види скелета на праисторическата Тодорка на възраст около 7800 години.

 

Eдинственият град с две средновековни кули.

Куртпашова кула

 

 Със своя оригинален силует, въпреки малките си размери, създава впечатлението за средновековен замък. Тя е една от няколко подобни, съществували през турско време. Представлява укрепено жилище на местен феодал. Датира от 17-ти век, но елементите й и начина на строеж сочат приемственост от крепостното строителство на българското средновековие — 16-ти век.

 

 

Кула на Мешчиите

 

 Един от символите и забележителностите на града. Формата й е правилна каменна призма с височина 13 м. Приземието е имало складово предназначение, а трите етажа са ползвани за жилищни нужди. Смята се, че кулата датира от 16-ти век. Тогава местните нотабили — аяни придобили особено значение със статут на институция. Аяните играели важна роля в обществения живот, определяли размера на изискваните от държавата данъци, вмесвали се грубо и най-често с користни подбуди във взаимоотношенията между раята и върховната власт. Такива местни първенци ще да са били тези, за чиито нужди е била построена Кулата на Мешчиите. В онова смутно време — честите народни движения, въстания, войни и разбойнически действия създават постоянна заплаха особено за тамошните аяни и органи на властта. В края на 19-ти век кулата е била преустроена като градски часовник. През 2006 година кулата е реконструирана. Монтиран е циферблат, както и ново художествено осветление.

 

                                                 Природна забележителност „Леденика”

 

 Пещера Леденика е една от най-посещаваните пещери в България. Отворена е за посещение през цялата година. Намира се на 16 км от Враца. Изграден е асфалтов път, който преминава през прохода Вратцата, криволичи покрай скалите и горските масиви на Врачански Балкан и достига до самия вход на пещерата. Леденика се намира на 830 м надморска височина. Тя е дълга 320 м и има 10 зали. Носи името си от първата зала, която зимно време става истински хладилник. Там температурата пада до минус 20 градуса и се образува огромна ледена колона. Това е феномен, понеже в самата пещера температурата е постоянна и е около 8-16 градуса. Влажността на въздуха е 92 %. Леденика има едни от най-красивите зали и формирования — "Езерото на желанията", "Проходът на грешниците". Тук се намира и най-атрактивната пещерна зала на Балканите — "Концертната зала". Тя е огромна, красива и с невероятна акустика, което е причина Врачанската филхармония често да изнася в нея симфонични концерти. Оттук по железни мостове се преминава през Малката и Голяма пропаст, през коридора "Завеските" и се достига до "Бялата зала". Най-високата точка в Леденика се нарича "Седмото небе". Пещерата беше преоборудвана през последните години, така че осветлението, мостчетата, стълбите са изключително надеждни. Точно пред пещерата има добре поддържани поляни и места за пикник. Можете да си наемете коне и да направите прекрасна разходка в планината.

 

                         Скален манастир „Иван Пусти”

 

Скалният манастир „Св.Иван Пусти” е разположен в подножието на Врачанския Балкан, само на 6 км. от Враца. Светата обител е кацнала на малка планинска поляна върху неголяма скала. Тази поляна е била обградена със средновековни укрепления от късноримската и византийската епоха, останки от които съществуват и до днес.

Манастирът представлява комплекс от сгради, от които се е запазила само църквата и няколко скални манастира. Единият от тях е южно от манастирската църква, където има висока пещера, от която изтича силен карстов извор.

Смята се, че църквата в манастирския комплекс е изградена през 16 век, но след падане на част от горния пласт на рисуваните икони се забелязва, че под тях има други стенописи, които могат да бъдат датирани към 12 и 13 век. Манастирът е опожаряван два пъти от турците и после възстановяван. След 1990 г. иманяри прокопават всичко в търсене на злато, разрушават олтара и стенописите и изнасят цялата църковна утвар. Разрушена е и хотелската част към манастира, магерницата и водопровода.

В утрото на 7 септември 2008г. вековната камбана на скалния манастир „Св.Иван Рилски”, известен като „Св.Иван Пусти” заби отново след десетки години на забвение и светата обител се събуди за нов църковно- просветен живот. До манастира се стига по асфалтиран път.

 

 

Природната забележителност Проход „Вратцата

 е рай за алпинисти и туристи. Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров - над 400 м. Дори самата гледка към тях смразява дъха. От най-високата точка на скалите до пътя в неговото подножие денивелацията е близо километър. От тях към р. Лева се спускат стръмни сипеи, а в множеството пещери живеят диви животни. Разходките около скалите трябва да са внимателни. Гледайте не само към върховете, а и в краката си, защото доста отровни змии пазят скалното си царство. Ако сте алпинист, знаете какво да правите, ако не сте, можете да отседнете в най-доброто заведение в района — «Чайка». Там има приказно езеро с водни колела. През прохода минава асфалтиран шосеен път за пещерата „Леденика”, Ски-писта” Пършевица” и планинското село Згориград. На Вратцата ежегодно се провеждат републикански алпиниади. Няколко пъти Враца е била домакин и на международни състезания. На скалите са прокарани около 70 алпийски маршрута от всички категории на трудност. Скалният масив предлага на алпинистите огромно разнообразие от скални форми - големи надвеси и тавани, отвесни гладки плочи, цепнатини и комини с различни ширини, ръбове и вътрешни ъгли.

 

 Тези материали достигнаха до вас със съдействието, и финансова подкрепа на община Враца.Отделни профили на забележителности, може да разгледате в рублика забележителности.

 

Редакцията на списание и интернет портали „ТУРИЗЪМ И БИЗНЕС” ВИ благодари за подкрепата. Пожелава ВИ да сте все така широко скроени, и мащабно мислещи.

 

ОБЩИНА ВРАЦА

 

Адрес: 3000, Враца,
ул. "Стефанаки Савов" 6
Централа: 092/ 62 45 81, 62 45 82 

Факс: 092/ 62 30 61
Електронна поща:
obshtinavr@b-trust.org

 Бързи връзки към хотели, къщи за гости, вили под наем, бунгала, апартамени, квартири, ресторанти, барове, дискотеки, забавления, природни забележителности, културно-исторически забележителности, музеи, туристически агенции, туроператори, фирми, туризъм, ваканция, пътуване, почивки в град Враца.

zabelejitelnosti-vratza.tourism-hotels-bulgaria.com

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com