Туризъм, забележителности и бизнес

Хотели в  Невестино, къщи за гости, под наем в  Невестино, вили под наем, за гости в  Невестино, нощувки в  Невестино, стаи за гости в  Невестино, квартири в  Невестино, хижи в  Невестино, ресторанти в  Невестино, механи в  Nevestino, барове в  Невестино, природни забележителности в  Невестино, културни, исторически забележителности в  Невестино, музеи в  Невестино, бизнес.

 

област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

град Невестино хотели, къщи,вили за гости,под наем,хижи
област :: Кюстендил, хотели, къщи, вили за гости  община :: Невестино, хотели, България

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен, бизнес туризъм

наляво
наляво
надясно
надясно


 регион
 община
 
 
 
 забележителност
Бобошевски манастир Свети Димитър до град Бобошево
Водопад "Бистрица" до Дупница, Сапарева Баня, Рила,
Връх Голям Дебелец във Верила планина, България,
Връх Руен в Осоговска планина,
Върховете Кабул, Малък и Голям Сиврия в Рила,
Граница-Гранишки манастир до гр.Кюстендил,
Дервиш баня град Кюстендил,
Джамия "Ахмед бей" град Кюстендил,
Крепост "Хисарлъка" град Кюстенил,
Късносредновековна църква "Света Петка" във Вуково,
Къща-музей Димитър Пешев в гр. Кюстендил,България,
Метох Орлица до Рилски манастир и град Рила,
Митрополитска църква - Кюстендил,
Невестино-Кадин мост гр.Кюстендил,
Овчаренският водопад в резерватът Скакавица в Рила,
Природен парк „Рилски манастир” край град Рила,
Резерват Риломанастирска гора край град Рила,
Резерват Скакавица край гр.Дупница в Рила,
Резерват “Църна река” в Осоговска планина,България,
Ресилово-Ресиловски манастир,
Ресиловски манастир Покров Богородичен до Дупница,
Рилски манастир,
Сапаревобански манастир Свети Стефан Сапарева баня,
Скалата „Кръста” край Рилски манастир и град Рила,
Художествена галерия град Кюстендил,
Църква Св. Четиридесет мъченици град Сапарева баня,
Църква Света Богородица в село Бобошево.България,
Църква Свети Архангел Михаил в град Рила ,
Църква Свети Георги в СПА курорт Сапарева баня,
Църква Свети Никола в СПА курорт Сапарева баня,
Църква Свети Никола в центъра на град Рила,
Църквата при метоха Св. Петър и Павел до град Рила,
Язовир "Калин" край Дупница и Сапарева Баня, Рила
 местност

Уважаеми потребители, забележителностите и възможностите за туризъм към това населено място се намират в областта около него. Някой са по-далеч а други по-близо ,но в рамките на един ден могат да се посетят при интерес от ваша страна. Всяка една от тези дестинации са достойни за нашето внимание. Към всеки един обект сме вързали възможностите за туризъм в региона.

 България-Община Невестино, Област Кюстендил, България

 Община Невестино се намира в Западна България и е една от съставните общини на област с административен център град Кюстендил. Тя е разположена в югозападната част на Кюстендилска област върху масивите на Осоговска и Влахина планина на площ от 442 кв. км (0,4 % от територията на страната). В нейния обхват влиза по-голямата част от физикогеографската област Пиянец.
В състава на общината с административен център с. Невестино влизат 23 села, някои от които са разпръснати в десетки махали, разположени сред живописна природа около реките и в заравнени местности по планинските терени. Невестино се намира на 13 км. от град Кюстендил, там където се разделят двете пътни трасета – едното е за гр. Дупница, а другото - по течението на р.Струма, през гр.Бобошево за Рилски манастир, или за международен път Е79 в посока Кулата. Общината има 23 населени места с общо население около 3100 жители /към месец Август 2009г./

 

 Разположение

Община Невестино се намира в Кюстендилска област. Тя има предимно планински релеф и разположена сред планините Осогово и Влахина в областта, наричана Пиянец. Селата и стотиците махали са разпръснати сред живописните на долини на реките и по планинските склонове. Общата площ на общината е 442 кв. км с население към 3100 жители. На запад общината граничи с Република Македония.

 

Природни дадености

Горите в община Невестино заемат значителна площ - 24155,6 ха. Най-разпространени дървесни  видове в общината са черен и бял бор, бук, благун, зимен дъб и цер. При това на територията на общината няма промишленост и други замърсители на околната среда. Горите и горската среда в община Невестино са естествена среда за развъждане на редица животни, които са обект на ловния туризъм. Това са яребица, див заек, лисица, дива свиня, вълк и др. 

Обширните ливади осигуряват паша за значителни стада най-вече овце.

Климатът в долините е изключително подходящ за овощарство – ябълки, круши и сливи.

 

Територия от 14087 ха. осигурява паша за 13500 броя едър рогат добитък и 70400 броя дребен рогат добитък.
На територията на община Невестино не функционират предприятия и заводи.

Туризъм

 Община Невестино развива най-вече алтернативните форми на туризъм – селски, културно – познавателен, ловен, екотуризъм.

Гостите на общината могат да отседнат в някой от следните категоризирани обекти: Къщи за отдих “Старата ковачница” в с.Згурово, Вила “Пеония” в с.Пастух, “Ваканционно селище Пастух”, Самостоятелни стаи за гости, също находящи се в с.Пастух и Къща за гости “Миревата къща” в с.Невестино.

 Исторически забележителности

 Районът на общината особено в поречието на Струма е обитаван от най-дълбока древност. Сред множеството неолитни обекти изпъква праисторическото селище в местността Студена вода. Това единственото селище в Западна България непрекъснато съществувало и през трите древни епохи – неолит, енеолит и ранната бронзова епоха.

През античността територията на община Невестино се покрива с гъста мрежа селища, могили, некрополи, крепости и свързващата ги пътна мрежа. Изследвани са обекти в селата Невестино, Пастух, Ваксево, Смоличано, Пелатиково, Рашка Гращица и др.

От Средновековието е останала крепостта в местността “Скалето”до с. Пастух, средновековните църкви “Св. Иван” и “Св. Богородица” в с. Пастух, гробищната църква край с. Мърводол, църквата в местността “Селище”  на с. Ваксево, църквата “Св. Троица” в с. Раково.

Любимо място за отдих в околностите е манастирът “Св. Праведни Йоаким и  Анна”,  живописно разположен над скална ниша с водопади и аязмо. От аязмото бликат 12 чучура – колкото са учениците на Христа.

 

 Екопътеки

 На територията на община Невестино са разработени и маркирани три екопътеки с обща дължина близо 50 км.:

1.    с.Църварица – резервата Габра – прохода Черната скала – с.Църварица; / 13 км. /
2.    с.Ветрен – Голямата пещера – връх Калето – с.Смоличано;/18 км. /
3.    с.Илия – Голямата пещера – с.Смоличано; / 17 км. /

Кадин мост

Най-известният архитектурен паметник в Невестино е Кадин мост. Архитектурата на моста е причудливо съчетание от антични, средновековни и ренесансови форми, пресъздадени на местна почва.
Мостът е изграден с пет свода, дълъг е 100 м., издигнат в средната си част. Името му е свързано с легендата за чудно хубавата Струма невеста, която братята– майстори строители, вградили в темелите на моста, за да е здрав и во веки.

Днес на няколко метра от Кадин мост се издига статуята на легендарната хубавица.


 Вековният дъб в Тишаново е преживял много епохи и царства и все така възхищава посетителите.

 

 Друга природна забележителност на община Невестино са скалните образования край сели Лиляч, които са в непосредствена близост до църквата „Св. Георги”. От незапомнени времена битува легенда, че местността е свята и посетилите я бездетни жени след това зачеват. Затова и до днес на 5 май има събор, на който майки довеждат децата си под скалите за да благодарят да чудото, което се е случило.    “

 

 Пещерата в с. Илия досами границата с Македония е обявена за природна забележителност през 1971 г. със защитена територия от 50 ха. При проучвания в края на 70-те години на миналия век е установено, че пещерата е била населявана в края на каменномедната епоха и ранножелязната епоха / 10000-3500 г.пр.Хр

 

 Национален паметник на културата от 1972 г. е средновековната църква в с.Мърводол е обявена за национален паметник на културата през 1972 г. Тя е изградена върху стръмен скат, спускащ се към малка рекичка. Днес са запазени само части от апсидата и от източната стена, която отвън е висока 5,30 м. Характерът на архитектурата и разположението на фрагментарно запазените стенописи позволяват да се твърди, че е била изписана вътрешността на цялата църква, както и апсидата отвън – в средната и горната части. Навсякъде се виждат два пласта мазилка и съответно две изписвания от различно време, предполага се от XIV – XVI век. Частично са запазени два слоя живопис и върху източната фасада.

 

 Скалният масив “Гарван камък” е изключителен природен феномен, който се намира на левия бряг на река Струма. Най-добре може да се види от шосето Кюстендил-Бобошево.

 

 Как да стигнем?

 Невестино се намира на 13 км. от град Кюстендил, откъдето има редовни автобусни линии. В Невестино се разделят двете пътни трасета – едното е за гр. Дупница, а другото - по течението на р.Струма, през гр.Бобошево за Рилски манастир, или за международен път Е79 в посока Кулата и по тази причина селото е отлично място за изходен пункт при екскурзии и разходки.

 

 Населени места в община Невестино:

Ваксево ,Ветрен ,Длъхчево-Сабляр ,Долна Козница ,Друмохар ,Еремия ,Згурово ,Илия ,Кадровица ,Лиляч ,Мърводол ,Невестино ,Неделкова гращица ,Пастух ,Пелатиково ,Раково ,Рашка гращица ,Смоличано ,Страдалово ,Тишаново ,Църварица ,Чеканец, Четирци   

 

 Контакти и допълнителна информация

Община Невестино

Адрес:

п.к. 2595

с. Невестино

ул."Владимир Поптомов" № 17

Ел. поща: obstinanevestino@abv.bg

Телефон: 07915/ 2210

Факс: 07915/ 2230

 Бързи връзки към хотели, къщи за гости, вили под наем, бунгала, апартамени, квартири, ресторанти, барове, дискотеки, забавления, природни забележителности, културно-исторически забележителности, музеи, туристически агенции, туроператори, фирми, почивки, пътуване, ваканция, туризъм в град Невестино, област Кюстендил.

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com