Туризъм, забележителности и бизнес

Вила-къща "Жани" град Ахтопол област Бургас   
област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Перник, хотели, къщи, вили за гости, под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

Вила-къща "Жани" град Ахтопол област Бургас
категория :: Настаняване | Вили   област :: Бургас, хотели, къщи, вили за гости

адрес: Град Ахтополулица Яна № 8 област Бургас

телефони: 0590/ 62647 ; 0897377151, 0882414267,
Моля споменете, че сте разгледали обявата в Туризъм-Хотели-България.com
  изпратете запитване до собственика    web: http://ahtopol-hotelikvartiri.com

видове туризъм:
морски, еко, винен, исторически, културен

мин.цена : 12 лв. макс.цена : ****


 регион
 община
 град
 село
 курорт
 забележителност
 местност
информация

Вила "Жани" град Ахтопол област Бургас Ви предлага отлични условия за настаняване по време на Вашето туристическо или друго пътуване в Ахтопол.

Ако търсите квартира в Ахтопол за да отседнете по време на Вашата ваканция Вила Жани е идеалният избор за Вашата почивка. На тиха и спокойна пресечка на главната улица, между пристанището и плажа в центъра на града се намира Вила Жани. Вилата предлага отлични условия за вашата незабравима морска ваканция.
В непосредствена близост до Вила Жани са съсредоточени многобройни магазини, ресторанти, кафенета и бирарии.
За 10 минути, гостите на Вилата могат да стигнат до плажната ивица на Ахтопол.
Предлагаме Ви комбинация от:
- Превъзходно разположение;
- Отлични условия за настаняване;
- Модерен стил и уют;
- Комфорт, професионализъм и добри цени.
 
Морския курорт Ахтопол е идеално място за вашата почивка. В него ще намерите тишината и спокойствието на уютните хотели и частни квартири, вкусната храна на малките ресторантчета, бистра и заведения за бързо хранене и невероятната красота на море и иглолистна гора. Ахтопол се развива като красив черноморски курорт, подходящ както за спокойна семейна почивка, така и за интензивна почивка с много емоции и незабравими мигове.
Информация за град Ахтопол
Ахтопол, древният черноморски град – Агатополис?
        Потърсим ли на географската карта на Бългагия град Ахтопол, ще го намерим кацнал от векове на красив скалист полуостров край Черно море, дълъг около 500 м., широк – около 300 м. и висок 20 м., на юг от Бургас и Царево, недалеч от бистрата река Велека, в полите на дивната Странджа планина.          Най-южният черноморски град на България /около 1500 жители/, е древен морски град, с богата история и култура, а днес популярен морски курорт. Намира се южно на 73 км. от областния град Бургас, на 14 км. от общинския център -  Царево и международната магистрала /Е-87/, преминаваща по черноморското крайбрежие и гъстите гори на Странджа от Бургас, през Созопол, Приморско до Малко Търново и Република Турция – 130 км. Ахтопол отстои на 6 км. южно от с. Варвара, на 5 км. северно от селата Синеморец и 17 км. от Резово, на 6 км. източно от с. Бродилово.
На запад от града се издига най-високия връх на рида Босна - Папия /501 м./.
          Богата е историята на Ахтопол, наречен според едни на любимата внучка на бог Зевс – Агата, а според други, на византийския пълководец Агатон – Агатополис, което преведено от гръцки означава „град на щастието” /доброто, любовта или благоденствието/.
         В района на Ахтопол климатът е характерен с къса и студена пролет, прохладно и сухо лято – температури от 22 до 26°C, продължителна, слънчева и топла есен с около 15°C, мека и дъждовна зима – температура около 0°C, 2 260 часа продължителност на слънчево греене, като е най силно през юни и юли. Летните горещини се понасят по–леко, отколкото във вътрешността на страната, поради редуващите се движения на морския бриз от морето към сушата и обратно, които ритмично освежават въздуха.
         Морето край Ахтопол е чисто от механични и химични отпадъци. Солеността на водата е 16% промила.           Температурата на морската вода през юли и август достига до 24 – 25°C, тя е приятна за къпане до месец октомври, което дава възможност за удължаване на курортния сезон.
          Плажната ивица на град Ахтопол е покрита със ситен пясък и е дълга 2 км. Морското дъно пред плажната ивица е полегато и почти равно. Предлагат се всички удобства на съвременния плаж – атрактивни развлечения, заведения за хранене и други плажни разнообразия. Разчитайки на природните дадености Ахтопол все повече се оформя като модерен курортен център. На разположение на туристите са хотели, вили, частни квартири и бунгала с различни категории. Заведенията за хранене и развлечение предлагат богата национална кухня и морски деликатеси. В приятна обстановка те Ви обещават добро настроение.
        Корабоплаването и морският транспорт от хилядолетия са свързвали Ахтопол с черноморските и средиземноморските страни и пристанища.
       Дълбок, удобен и добре защитен в миналото, ахтополският залив е удобно място за приставане и обслужване на тогавашните ветроходи.
        С годините, в резултат на рушителната дейност на морето и ерозията, североизточният бряг е разрушен и наносите запълват най-удобната част за пристан в залива. В днешно време поредица от твърди скали представляват естествен вълнолом. Пристанът е изместен на юг и древният мост е заменен с желязобетонен.        Благодарение на пристанището и търговията, градът неведнъж е бил икономически  и културно развит, а неговите богатства са причина често да бъде превземан, ограбван и разоряван. И винаги благодарение на морето, пристанището и трудолюбивите жители, Ахтопол възкръсвал и славата му се разнасяла далеч по света.
          До 1913 г. в ахтополското пристанище домували до 45-50 кораби, платноходи и много рибарски лодки. Сега в пристанището влизат и излизат само рибарски лодки, които през зимата се изтеглят на брега.
          Ахтопол определено е едно от най-добрите места за почивка по родното черноморие. Той привлича туристите от години с плитките си плажове и многобройни заливи. Съчетанието между гора, море, река, девствена природа и мекият климат правят този район уникален природен феномен. Докато не го видиш, е трудно да повярваш, че такова място наистина съществува. Невероятното разнообразие от флора и фауна, ще Ви накарат да се чувствате като в приказка – далече от забързаното ежедневие без грижи и проблеми, сред природна красота и етнографски богатства. Ахтопол е признат за най-екологичния град в Европа. Той е смесица от красота и удобство, защото там се намират едни от най-привлекателните условия за туристите. Освен това градът все още може да предложи спокойствие в някои свой части, а това никак не е малко!
 
Ахтопол - туристически маршрути и защитени местности.
          Ахтопол попада в ласкавите прегръдки на широко разстланата, като море планинска верига на Странджа планина и се е озовал в сърцето на едноименния парк – парк Странджа - най-големия и един от най-екзотичните природни паркове в България. Обявен е в началото на 1995г. с площ 1161 кв. км и обхваща централна богат избор от дейности на открито, които биха могли да задоволят вашите предпочитания независимо дали те са в областта на риболова, колоезденето, пешеходните преходи, лова или ездата – и всичко това на фона на част от най-красивия и недокоснат от човека български пейзаж. Така че, ако предпочитате незабравима ваканция и спокойна почивка, надали ще намерите много места, които да са по-добри от Странджа.
Устието на река Велека
          Велека е дълга 145 км., от които 125 км. в Република България и 20 км. в Република Турция, където е нейния извор. 140 км. се вие из величествената Странджа. Тя е една от най-чистите и богата на риба река в България. Покрай бреговете на Велека са формирани съобщества от елша, планински ясен, бряст, черна топола, тритичинкова върба, орех и др. Долното течение на реката обитават около 30 вида риби, земноводни, влечуги, бозайници и птици между които  защитения вид водна костенурка и морски орел. Един от застрашените видове, характерен за р. Велека е жълтата водна лилия. До района на м. „Царското изворче” реката образува лиман, плавателен на 6 километра срещу течението. Тук е запазена типична лозгозна гора, представителна за долината на р. Велека. Приятна местност с добре уреден заслон, с възможност за пикник.
 
Силистар
         Обявен за защитена местност през 1992 година с площ 773 ха. Защитената местност е крайбрежна влажна зона, разположена между с. Резово и с. Синеморец. Целта на обявяването е опазване на уникални образци на биологичното разнообразие – пясъчна растителност, лонгозни гори, крайбрежни гори и ливадни съобщества, скална растителност, речни естуари, дюнни комплекси, пещери в морския клиф. В границите на защитената местност се срещат повече от 550 вида растения, над 30 вида сладководни и проходни риби, около 20 вида земноводни и влечуги, около 200 вида птици , около 40 вида бозайници.
 Туристически маршрут: от плаж Бутамята до местност „Липите” - 1 км. - местност „Липите” през метност „Листи” до залив „Силистар” – 3,5 км.           Село Българи - разположено е на 17 км от гр. Царево по пътя за гр. Малко Търново. Това е мястото, където е запазен и до днес автентичният и тайнствен нестинарски ритуал, изпълняван всяка година на деня на Св. Св. Константин и Елена (03 юни - стар стил)           В град Малко Търново – може да видите следните забележителности:
           - Исторически музей – Малко Търново.
           - Чешма в центъра на града „Големият врис”.
          - Православен храм „Успение Богородично” - архитектурен и исторически паметник.
         - Природен музей, в който множество снимки и приятни игри запознават децата с уникалната странджанска природа.           - Тракийски гробници в местността „Пропада” - на 4 км. северозападно от града - археологически паметник на културата.
         - Тракийската куполна гробница в местността „Мишкова нива” – археологически паметник от национално значение.
           - Тракийско скално светилище в местността „Камъка”.          Историческа местност „Петрова нива” – намира се на 14 км. от с. Звездец. Ежегодно в средата на месец август, на ден Преображение Господне се стичат хиляди българи на възспоменателен събор.
Еко-опознавателен маршрут:           Екомаршрутът е с начало м. „ Церът ” – на 1 км. преди устието на река Велека по пътя  гр. Ахтопол – с. Синеморец. Движи се срещу течението на река Велека, минава през м. „Трудовашката чешма”, м. „Гечитет” /разклона за м. „Царското изворче”/, м. „Долната воденица” и стига до крайния пункт с. Бродилово.
        Целта на проекта е да се покаже характерния ландшафт в крайбрежната зона, спецефичната ксеротермична растителност и понтийско-евксинска с вечнозелени храсти и богат животински свят на влажната зона.
Минавайки по маршрута имате възможност да се запознаете  с растителното и животинско богатство на Странджа планина, да се насладите на красиви природни гледки към р. Велека и близката околност в специално оформени за целта кътове за отдих и наблюдение. На края на маршрута пристигате в едно типично странджанско село - Бродилово. Местните хора са съхранили традициите и обичаите на Странджа планина в тяхната автентичност и самобитност.
          Маршрутът е разделен на четири части всяка от по 2,5 км.
          Първа част – начало на маршрута м. „Церът” – м. „Трудовашката чешма”- 2.5 км.
          Местност „Трудовашката чешма" е първата част от маршрута. Тук има обособен кът за отдих. Може да си починете и да се разхладите със студената планинска вода на чешмата.                                 
           Вгора част -  м. „Трудовашката чешма” – м. „Гечитет” /Преходът/ - 2.5 км.
          На местността „Гечитет” /Преходът/ имате възможност да се отклоните от маршрута. Надясно – към с. Бродилово. Наляво - минавайки през реката на 2 км. надолу по течението стигате до местността „Царското изворче”, традиционно ползвана като място за отдих. Там има заслон, огнище и място за лагеруване.
        
           Трета част - м. „Гечитет” /Преходът/  –  м. „Долната воденица” – 2.5 км.
          В местността „Долната воденица” може да видите останките от руините на Воденица, датирана от 1890 г. Построена е от гръцки майстори. В тази воденица се е смилало брашно, което е можело да изхрани над 300 семейства годишно. Воденицата е била уникат за времето си.
 
          Четвърта част - м. „Долната воденица” – с. Бродилово – 2.5 км. Край на маршрута.
          Бродилово е краен пункт на маршрута и начало в обратна посока. Пленителна и незабравима е гледката към Странджа, наблюдавана от широките планински била около селото. Мекият климат и прекрасният планински въздух в съчетание с традиционния странджански дух оставят приятни спомени у всеки гост. Посетете едно истинско странджанско село. Запознайте се с  местните хора, съхранили  в тяхната автентичност традициите иобичаите на Станджа планина.
          Маршрутът е подходящ и за велотуризъм и конен туризъм!
          Дължина на маршрута – 10 км. Времетраене – 3 часа.
Силкосия
        Това е първият резерват в България, обявен през 1933 година като строго охранителна държавна гора "Горна Еленица-Силкосия". По - късно площта е редуцирана и остава само района на Силкосия - 396,5ха. Тук се срещат 260 вида висши растения и повече от 50 животински вида. В резервата са установени 16 бр. Реликтнии 3 ендемични растения. Впечатляващи са чистата букова гора със зеленика като подлес и други вечнозелени растения.
          Биосферен резерват "Узунбуджак" (Лопушна)
          На площ от 2581,5 ха., това е най-големият и най-представителния резерват в Странджа. Наименованието "буджак" е с турски произход и означава кът, тихо място. Брегът е стръмен с интересни скални образувания и пещери. Като типичен горски резерват 60% преобладават дъбовите гори и 35% букови с подлес от зеленика, както и 200 годишните дъбове благуни и горуни, чиито диаметър е над 1 м.
          Витаново
          754,5 ха., между гр. Малко Търново и с. Бръшлян. 40% от горите са източно-букови със средна възраст над 100 г. Установени са 462 вида висши растения. Голямо богатство са карстовите извори в Голямо и Малко Айдере и пещерните образувания /Братанова пещера/.
          Средока
         607,8 ха., в землищата на гр. Малко Търново и с. Стоилово. Атрактивна територия с много стръмни склонове и скални образувания по десния бряг на р. Айдере.
          Тисовица
          749,3 ха., в землището на с. Българи. Това е най-новият резерват в Странджа. Обявен е през 1990 г. с цел запазване на първични източнобукови формации с подлес от вечнозелени храсти - странджанската зеленика, тис. Притежава висока стойност на екологична съхраненост.
           Парория
          Разположена между селата Заберново и Калово, особен интерес в този район предизвиква легендата за средновековния манастир на Григорий Синаит, откъдето идва и „Парорийски”. Горите са много стари, разновъзрастни с вековни дъбови дървета. В този район е вероятно най-дебелото и най - възрастното дърво в          Марина река
          На сравнително малка по площ територия тук виреят 15 дървесни вида и над 10 вида храсти, почти всички представители на вечнозелените и множество редки и защитени видове. Това е една прекрасна природна ботаническа градина, лесно достъпна за посещение и запознаване със странджанската растителност.
           Руденово
          Местността е разположена в стара източно-букова гора със зеленика в землището на с. Сливарово с най- Странджа - дъб благун.
представителното находище от странджанска боровинка. Наблизо се намират древни рудници и тракийски некропол.
          Докузак
          Местността се намира в землището на гр. Малко Търново. Най-компактното находище на застрашения от изчезване кримски чай.
 
          Спазвайки ограниченията и разпоредбите на законите всички ние ще помогнем за запазването на тези неповторими и уникални места по южното черноморие!
 
Ахтопол - флора и фауна
 
Флора
        Ахтопол, като част от Странджанския масив притежава специфична растителност,  особеност, която се отличава от европейските растителни формации и се доближава до понтийско – евксинската флора на Кавказ. Флората на Странджа есложен конгломерат от различни по произход, биологични особености и степен на еволюция растителни видове с висока природозащитна стойност.  Средиземноморскато и най-вече кавказкото присъствие придават екзотиченхарактер на горите в Странджа, които са основно дъбови и източнобукови ипокриват около 80% от парковата територия. Голяма част от тях савековни, естествени, със запазен първоначален състав и разнообразие. Общият брой на растителните видове в Странджа е около 1665 вида – над 47% от видовете висши растения в България. Евксинските видове придават на странджанската флора уникалност в европейски контекст. Ендемичните видове са 56, от които 6 локални ендемити – срещат се само вСтранджа или по западното Черноморско крайбрежие. Терциерните реликти са 63, от които 5 не се срещат никъде другаде в Европа. Застрашени в световен план са 3, в Европа – 10, а други 113 вида са записани в “Червена книга на България”.  Сред най – интересните видове са: странджанска зеленика; странджанска боровинка; тис; кримски чай; пирен; Йорданово подрумиче; битински синчец; странджански дъб;мушмула; калуна; източен бук; странджанско сапунче; тамянка; понтийско (странджанско) бясно дърво; червена пираканта и др. Разнообразието на растителността е удивително – досега са установени 119 естествени и полуестествени хабитати, което поставя парка вероятно на първо място в Европа. Символ на парка е цъфтящата с приказнокрасиви огромни виолетови цветове странджанска зеленика. Над 75% от площта на парка е заета от дъбови и букови гори. В тях се срещат кавказки, средноевропейски и мадитерански представители на растителния свят.
Фауна
           Странджанският регион, включително крайбрежната ивица на Ахтопол, е един от най-богатите на животински видове в България. Разнообразието и идентичността на видовете е много добре запазена, тъй като в продължение на десетилетия достъпът до планината е бил ограничен поради близостта на държавната граница. Птиците в Странджа планина са особено многобройни. През определени периоди от годината броят на птиците достига 257, което представлява 68% от всички птици, които могат да се намерят в България. Голяма част от тази бройка са мигриращи птици, тъй като един от главните маршрути на миграция на птиците в Европа – ВИА ПОНТИКА (Черноморски маршрут) минава над Странджа планина. По време на миграция в района се срещат 5 световно застрашени вида – малък корморан, къдроглав пеликан, белоока потапница, ливаден дърдавец, водно шаварче. Природният парк е най-важната територия в страната за гнездещите тук земеродно рибарче и сив кълвач и сред най-важните места за черен щъркел, египетски лешояд, орел змияр, малък креслив орел, скален орел, малък орел, бухал, среден пъстър кълвач, полубеловрата мухоловка. 17 вида птици са включени в Червената книга на България, а 1 – в Световната червена книга. В областта между устието на река Велека, местността Царското кладенче, река Силистар и нейния естуар на юг в зависимост от сезона може да се наблюдават: малка бяла, сива и гривеста чапла, бял и черен щъркел, малък ястреб, жалобен синигер, жълта овесарка, гривеста рибарка, лопатарка, градински пъстър кълвач, папуняк, орел рибар, тръстиков и ливаден блатар, осояд, обикновен и белоопашат мишелов, червенонога ветрушка и др. В парка се срещат 54 вида бозайници, като вълци (популация от 20-25 броя), диви свине (460), сърни (660), чакали (2000), диви котки, зайци. Особено внимание заслужават прилепите, които са 21 вида всички включени в Световната „Червена книга” и списъците на различни конвенции и споразумения. Интерес представлява и тюлена монах също включен в Световната „Червена книга”. В Националната “Червена книга” са включени златката, вълкът, пъстрият пор, видрата и два вида прилепи. Популацията на видрата в р. Велека е най-добре запазената в Европа.
Херпетофауната в парка е представена  от 22 вида влечуги и 10 вида земноводни. С най – голямо значение са четирите вида сухоземни  и блатни костенурки, черноврата стрелушка, смок мишкар, змия – червейница, леопардов смок, пъстърсмок, жълто- коремникът, късокрак гущер, сирийската чесновница, и др. Странджа е българската защитена територия с най-богата гръбначна фауна – 261 вида. Ихтиофауната включва 40 сладководни и проходни видове риби. С голямо консервационно значение са 15 вида, сред които лупавец, шаран, брияна, резовски карагьоз, речна пъстърва, морска бяла риба и др. В Световната „Червена книга” са записани 12 вида.Странджа е българската защитена територия с най-богата гръбначна фауна – 261 вида. Ихтиофауната включва 40 сладководни и проходни видове риби. С голямо консервационно значение са 15 вида, сред които лупавец, шаран, брияна, резовски карагьоз, речна пъстърва, морска бяла риба и др. В Световната „Червена книга” са записани 12 вида.           Безгръбначната фауна е слабо проучена. Смята се, че досега са установени едва около 60 % от видовете, срещащи се в района. Делът на консервационно значимите видове е огромен – ендемични са 119 вида, а редките за страната са 164. Както при растенията и безгръбначните имат голям брой терциерни реликти. В Световната „Червена книга” са записани 16 вида, а в европейската – 10. Природен парк “Странджа” е територия с надевропейско значение за безгръбначната фауна.          В еднокилометровата морска ивица по протежение на брега около Ахтопол се срещат 48 вида риби, от които 2 са в Световната „Червена книга”.
           В морето от бентосните (дънните) животни представители са: черната ядлива мида, заела подводната част на скалите край брега, карболомията и бялата пясъчница, заровени в пясъка на плажовете, рядко срещаните стриди „ветрило” и „калпаче”.
         Охлювите, населяващи плитката крайбрежна зона, бележат изключително голямо разнообразие. Рапанът – най-големият от тях, се заселва в акваторията на Ахтопол около 1950 г., за да стане напаст за мидите към 1980 г.
          Ракообразните са представени от най-големия черноморски крив рак паур, големия бял рак карцаля, черното криво раче, скаридата. Бялото плуващо раче живее на колонии по пясъчното дъно. Рядък представител на правите раци в пясъчната зона е и правият пясъчен рак. В малките ручеи под камъните и на брега живее кривият земен рак. Прави раци се срещат и в най-долното течение на р. Велека.
           Между кафявите водорасли се крие морският паяк.
          Най-често срещаните дънни крайбрежни риби са 10 вида попчета, морското сомче, скорпитът, четири вида морски кучета и лапини. В дълбоките води летува калканът, писията, морската котка и морската лисица. Есента край брега мигрира черноморската акула.
          Стопанско значение имат пасажните и мигриращи риби – паламуд, сафрид, лефер, барбун, копърка и кефаловите риби.
Черноморската скумрия до 1963 г. масово мигрираше край брега на района през м. май и ноември. Отбелязвани са години на голям улов и такива на слаб, но никога не е забелязано толкова дълго прекъсване на миграцията.
       Град Ахтопол риболов
 
   Стопанско значение имат пасажните и мигриращи риби – паламуд, сафрид, лефер, барбун, копърка и кефаловите риби.
Черноморската скумрия до 1963 г. масово мигрираше край брега на района през м. май и ноември. Отбелязвани са години на голям улов и такива на слаб, но никога не е забелязано толкова дълго прекъсване на миграцията.         Сладководните риби на Странджа предлагат богати възможности за туристите – въдичари. В Странджа няма да се налага да се редите на опашка, нито пък ще улавяте риби, които са хващани толкова пъти, че вече имат имена. Напротив, ще имате шанса да извадите диви и борбени екземпляри.

          Що се касае до морския риболов Странджа има може би най-красивото крайбрежие на Балканския полуостров. Хубавите плажове, пясъчните заливи, лагуните, естуарите, клифовете, плитчините скалистите носове и полуостровчета са приютили многобройни морски обитатели. В морето e разрешен също и подводният риболов, с който е особено известен град Ахтопол.
           В Черно море са известни над 130 вида риби, от които 60 вида са предмет на риболов.
      Най-изобилна е хамсията, която преобладава в източната част на морето. На второ място е цацата, която се размножава далеч от бреговете. През пролетта мигрира по западното крайбрежие. Тези два вида са основата на хранителната верига за по-големите хищни риби.
           Мигриращи риби обект на риболов по нашето крайбрежие освен цацата и хамсията са още: леферът, карагьоза, паламуда, сафрида, заргана, иларията, змарида и др.
     
 Плажеве около Ахтопол
 
Плаж Ахтопол
        Централния плаж на град Ахтопол се намира на около 350 м. от Вила „Жани”. Плажната ивица е с дължина 2 км. Съчетанието между иглолистна гора, море, девствена природа и мекият климат правят този плаж и района около него уникален природен феномен. Тук водата е подходяща за къпане от май до октомври. Пясъка е златист и фин, морската вода в залива на плажа е спокойна и кристално прозрачна. Предлагат се всички удобства насъвремения плаж – чадъри, шезлонги, заведения за хранене, дискотеки, и всякакви други плажни разнообразия като: водни колела, джет, банан, водни ски, разходка с лодка и много други.
 
Плаж устието на река Велека
 
          На 5 км. от град Ахтопол, точно преди село Синеморец се намира най-уникалния плаж от южното черномориеПлажа на устието на река Велека се намира в широк открит залив, пясъчната му ивица е своеобразен „разделителмежду морето и река Велека. В единия му край е живописното устие на реката. Дълбокото море, вълните, специфичния пясък правят плажа уникален и любимо място за тези, които искат да са насаме с природата.
 
Плаж Бутамята
 
Плаж Бутамята наричан още южният плаж на село Синеморец е охраняем и е най-посещаван. Има широка пясъчна ивица заобиколена от гора. Предлагат се атрактивни развлечения, заведения за хранене и други плажни разнообразия.
Ако той ви се струва оживен, на юг се редуват два плажа, запазили дивата си девствена природа.
 
 Плаж Липите
 
          В южния край на Бутамята започва пътека, по която се стига до плаж Липите. Той е слабо посещаван, заобиколен от гъста гора. И представлява приятно място за тези, които предпочитат усамотението..
 
Плаж Листи
 
        На около километър от плаж Липите се намира плаж Листи. Плажът е малък и закътан. Достъпен е само пеша.
 
Плаж Силистар
 

          На 11 км. южно от град Ахтопол, между село Синеморец и село Резово е отбивката за последния плаж преди границата с Турция. По около 1 км. черен път лакатушещ през гората се достига до обширен паркинг от кадето се открива невероятната гледка към може би  най-красивия залив по нашето черноморие. Плаж Силистар е с дължина на бреговата линия около 1 км. и средна широчина 70 м. В левия му край е река Силистар. Гората докосва златистатапясъчна ивица, а морето става постепенно дълбоко. Плиткото, топло море и нежния пясък правят плажа много.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com