Туризъм, забележителности и бизнес

Доцент Александър Бешев-планиски водач  
област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област Варна, хотели, къщи, вили за гости
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

Доцент Александър Бешев-планиски водач
категория :: Туристически агенции |    област :: Пловдив, хотели, къщи, вили за гости

адрес: ул.“Галилей” № 10

телефони: 032/951 559; 0898 343 775
Моля споменете, че сте разгледали обявата в Туризъм-Хотели-България.com
  изпратете запитване до собственика    web: www.my.netissat.bg/beshevs

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен

мин.цена : **** макс.цена : ****
за контакт : Доц.Александър Бешев

наляво
наляво
надясно
надясно

 регион
 община
 град
 село
 курорт
 забележителност
 местност
информация

До Олимп?

Че то е много лесно!

Аз тръгвам за 33-ти път. А вие?

 

 

    

 

ОЛИМП – “Тронът на Зевс” или “Върхът на боговете”

 

Изкачване на главния връх на Олимп –

Митикас (2918 м) и посещение на

скалните манастири “Метеора”.

Връщане в България през град Охрид или остров Тасос

 

Време: 4-7 и 11-14 Юни, 24-27 Септември,

1-4, 8-11 и 22-25 Октомври, 5-8 Ноември.

Пътуване с групи от 4, 8, 18 и 30 души. Възможно е сформиране на група в удобно за Вас време.

 

Цени: Олимп + Метеора + остров Тасос = 320 лв

Олимп + Метеора + Охрид = 300 лв

Само Олимп - 185 лв

 

 

Олимп е най-високата планина в Гърция и е забележителна със своята богата флора, може би най-богата в цяла Европа. Най-високият връх на Олимп Митикас /2917 м/ е втори на Балканския полуостров, след връх Мусала. Дългата едва 20 км. величествена планинска верига, намираща се в близост до морския бряг, се издига рязко в небето. В древногръцката митология планината е дом на Олимпийските богове. На нея, след победата над митичните титани, са се заселили дванадесетте гръцки богове. От своя трон върховният бог Зевс е управлявал съдбите на древните гърци.

 

 

Изходна точка за изкачването на връх Митикас е курортното селище Литохоро, разположено на брега на Егейско море. Началото на туристическата пътека е в местността Приония на 1100 метра надморска височина.

 

 

По средата на маршрута на височина 2100 метра се намира хижа Спилос Агапитос. Хижата е уютна, предлага се храна, напитки и дребни туристически принадлежности. В последната част на изкачването до връх Митикас се минава през стръмни участъци.

 

 

Местността Метеора е разположена на 240 км югозападно от Солун и на 70 км западно от Лариса. В непосредствена близост до Метеора се намират селищата Калампака и Кастраки. Те се използват като изходни точки за туристически обиколки в района.

Метеора /скали, висящи във въздуха/ е едно от чудесата на света. Невероятно съчетание на човешкия труд с играта на природата.

В Метеора се намира група от седем действащи манастира, построени на върховете на труднодостъпни остри скали, приличащи на игли. Скалите се извисяват на 400 м височина над Тесалийската равнина, централна Гърция. Острите игли на Метеора се издигат в полите на планинския масив Пиндос. Най-вероятно те са се образували преди около 60 млн години, по време на Терциера, когато днешната Тесалийска равнина е била дъно на обширно езеро. След гигантски катаклизъм водите му са се оттекли в морето и са формирали скалните игли на Метеора.

Скалните пещери на Метеора са заселени между Х и ХІ век от християнски отшелници. По-късно по върховете на естествените скални укрепления гръцки монаси построяват манастири, до които се стига по въжени мостове, подвижни стълби и вдълбани в камъка стъпала. В района са съществували двадесет и четири манастира. Днес са останали само седем действащи, но единият е закрит за посещения на туристи. Най-известни са „Мегало метеоро” и „Света Троица”.

Метеора е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

 

 

Земите на древна Гърция с право претендират да са една от люлките на съвременната европейска цивилизация. Заселени са около 200 000 г. пр. н. е. Разцветът на културата на древните елински градове – държави започва от 3 000 г. пр. н. е.

След 200 г. пр. н. е. древна Елада е победена от мощния град Рим. На нейна територия през 146 г. пр. н. е. Рим създава провинция Македония със столица Солун /Тесалоники/. Градът е наречен на името на природена сестра на Александър Велики. Солун е родно място на първия президент на Р Турция – Мустафа Кемал Ататюрк.

 

 

Охрид се намира в югозападната част на Република Македония. Поради значението си за културната и духовната история е известен като Българският или Македонският Йерусалим.

Славяните заселват областта през VІ век. По времето на цар Борис I тя влиза в територията на България. През 886 година Климент Охридски е изпратен като учител в областта Кутмичевица с главни градове Охрид и Девол. Заедно с Наум Преславски поставят основите на Охридската книжовна школа. През втората половина на ІХ век Охрид се превръща в българска книжовна столица. По времето на цар Самуил /992 – 1018 година/ е столица на България. Крепостта, построена по негово време - Самуилова крепост, все още се извисява над града.

 

 

Охридското езеро е най-дълбокото на Балканския полуостров и е разделено между Македония и Албания. Максималната дължина на езерото е 30 км, а широчината му - 14,5 км. Крайбрежната му линия е дълга 88 км, а средната му дълбочина е 163 м. Температурата на водата рядко пада под нулата, поради което то не замръзва. Охридското езеро е отделено от Преспанското езеро от планината Галичица. При град Струга от Охридското езеро изтича река Черни Дрин, чрез която водите му се вливат в Адриатическо море.

Охридското езеро е един от големите биологични резервати в Европа и притежава уникална фауна. Голямата старост, географската изолация и непроменливите условия на живот са причина езерото да бъде наричано и "музей на живи фосили". От Терциера са се развили ендемични видове, характерни само за Охридското езеро.

През 1980 година езерото, заедно с неговото крайбрежие и град Охрид, са обявени от ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.

 

 

Манастирът „Свети Наум“ е център на Българската патриаршия през ІХ - Х век. Разположен е на югоизточния бряг на Охридското езеро, на 30 км южно от град Охрид. Манастирът е построен от Свети Наум Охридски - най-младият от първите ученици на Св. Св. Кирил и Методий, със спомоществователството на княз Борис I. Мощите на починалия през 910 година св. Наум се съхраняват в манастира.

 

 

След изместването на столицата на България в Охрид църквата „Света София“ е катедрален храм на Българската патриаршия. По време на османското владичество църквата е превърната в джамия.

 

 

Средновековният манастир „Свети Климент и Пантелеймон“, наричан и „Свети Kлимент Стари“ е разположен на хълма Плаошник в старата част на Охрид. Манастирският комплекс е едно от най-старите и популярни светилища в българската история. Манастирът е изграден по инициатива на Свети Климент Охридски и княз Борис I. Когато в 916 г. Климент умира, той е погребан тук. Турците разрушават манастира през ХV век и изграждат над основите му Имарет джамия. Мощите на светеца са пренесени в църквата „Света Богородица Перивлепта“. В края на 2000 г. започва възстановяването на църквата. Гробът на Свети Климент е в новия храм, върху старата гробна конструкция, в саркофаг от мрамор. В и около новоизградената църква има стъклени подове, за да се виждат останките от стария храм. На външния дял са оставени и следи от Имарет джамия.

 

 

Църквата „Света Богородица Перивлепта“, наричана „Свети Климент“ е изградена през ХІІІ век. След османското завоевание и разрушаването на „Свети Климент Стари“ „Света Богородица Перивлепта“ става катедрален храм на Охридската патриаршия до закриването й.

 

Връх МОЛДОВЯНУ (2544 м)

 

Първенец на Румъния.

Лек и приятен маршрут. Изкачване около 3 часа,

слизане около 2 часа.

 

Посещение на Замъка на Дракула, град Синая и румънската столица – Букурещ.

 

Време: 23-28 Юни

Цена: 410 лв.

 

 

  

 

Областите на днешна Румъния са обитавани още преди пр. н. е. от племената даки и гети. През 106 г. Дакия е завзета от римския император Траян. През ХІV век възникват княжествата Молдова и Влахия. През ХVІ век те попадат под властта на Отоманската империя, но имат известна вътрешна самостоятелност.

През 1861 г. князът на Княжество Влахия и Молдова Александру Йоан Куза обявява независимостта на държавата Румъния. Извършва поземлена реформа, като иззема много църковни земи в полза на държавата, освобождава зависимите селяни и им раздава земя, съставя наказателен и граждански кодекс, основава университетите в Яш и Букурещ. Реформите не успяват да му осигурят сериозна обществена подкрепа. През 1866 г. той е свален с военен преврат, а на негово място на румънския престол е поканен Карол I Хохенцолерн.

В северните и централните части на Румъния се намират Източните и Южните Карпати (с най-висок връх Молдовяну - 2544 м). На запад са средновисоките Западна румънска планина и Трансилванското плато.

 

 

Град Синая, наричан още “перлата на Карпатите” е курортно градче на около 120 км от Букурещ. Тук се намират известни паметници на архитектурата: православният манастир “Синая” и дворецът “Пелеш” - бивша лятна царска резиденция.

Православният манастир “Синая” е построен през ХVІІІ век от оръженосеца на крал Карол І, след завръщането му от поклоннически тур до Йерусалим на полуостров Синай. От там идва и названието на града и на манастира.

 

 

Дворецът “Пелеш” - един от най-красивите дворци, поразява с богата външна и вътрешна украса. Архитектурата му представлява хармония от стилове, като ренесанс, барок и рококо. Многобройни картини по стените, резбовани тавани и вътрешни дворчета с невероятни скулптури.

 

 

Град Брашов (или Кронщадт, наричан “румънският Залцбург”) е живописно разположен в подножието на планината Тампа. Готическите квартали на града са много интересни. Впечатляваща е прочутата Черна църква, най-големият храм от Виена до Истанбул. Наречена е така заради почернелите си след силен пожар стени.

 

 

Замъкът „Бран” (“Замъкът на Дракула”) е издигнат през 1377 г. Готическа архитектура с тесни коридори и каменни стъпала, малки помещения и оригинални мебели – всичко напомня за времето, когато там е живял най-известният вампир.

Влад III, наричан Цепеш е владетел на Влашко през годините 1448, 1456 - 1462 и 1476. Влад III е син от брака на Влад II Дракул и принцеса Княжна от Трансилвания. Баща му е бил член на „Ордена на Дракона /Дракул или Дявол/ Влад Дракула - типичен тогавашен владетел и военен предводител се стараел да вдъхва респект и страх. Много от постъпките му за онези времена съвсем не са били необичайна практика.

Княжеството е било васално на Османската империя. В началото на 1462 г. Влад започва кампания срещу турците на юг от Дунав, избивайки над 38 000 души. Освен това отказал да плаща данък на султан Мехмед ІІ. Армията, с която турците навлезли на север от Дунав трикратно превъзхождала силите на Влад III. Влашкият владетел се оттеглил в престолния град Търговище. Предварително дал заповед да се опожаряват селата и отравят кладенците по пътя на турците, за да ги остави без храна и вода. Когато турската армия доближила влашката столица, пред нея се открива ужасяваща гледка — над 20 000 турски пленници набити на кол. Тактиката на терор и ужас дава резултат — турската армия се оттегля. Султан Мехмед ІІ въоръжава държания като заложник брат на Влад ІІІ – Раду. При ново нападение войските на Влад Дракула са разбити и той избягва в Унгария. В края на 1476 г. е заловен и убит, а главата му изпратена на султана, който я набива на кол.

 

Връх БОБОТОВ КУК (2522 м)

 

Първенец на Черна гора. Върхът е леснодостъпен:

изкачване за 4-5 часа и слизане за 3-4 часа.

 

Посещение на каньона на река Тара,

най-дълбок в Европа (1300 м) и втори в света след Колорадо.

 

Посещение на градовете Будва и Дубровник.

Връщане през Албания и Македония с разходка в Тирана, Шкодра и Охрид.

 

Време: 5-12 Септември

Цена: 520 лв.

Само Боботов кук - 230 лв

 

   

 

   

 

Държавна и административна столица на Черна гора е Подгорица. Историческата столица на страната е Цетине. В древността земите са населявани от илирите. По-късно стават част от Римската империя, а през 395 г. минават към Византия. По време на Великото преселение на народите на територията се заселват славяни от сърбо-хърватската група, които претопяват местното население. Създава се княжество Дукля, назовавано и Зета. През 1499 година княжеството е покорено от турците. На 28 август 1910 г. черногорският княз Петър Негош се прогласява за крал. През Първата световна война страната е завладяна от австрийците. Между 1945 и 2003 г. Черна гора е в състава на Социалистическа федеративна република Югославия. През 2006 г. в Черна гора се провежда референдум за независимост.

Подгорица е столицата и най-големият град на Черна гора. Разположен е при сливането на реките Рибница и Морача. Основана преди единадесет века под името Бирзиминиум. През средните векове в околностите на града се заселват славянски племена, които наричат града Рибница. Днешното название Подгорица е от 1426 г. По време на Първата световна война Подгорица е под австрийско управление. През 1946 г. градът е преименуван на Титоград, обявен е за столица на СР Черна гора и заменя историческата престолнина град Цетине.

 

 

Черна гора е малка страна с уникална природа. На територията на страната има 40 езера, 293 км морска ивица, от която 52 км са пясъчни плажове. В Черна гора се намира и най-южният фиорд в света - заливът Бока которска. Цялата територия на страната е изпълнена с високи планини (над 1700 м), дефилета и проломи, реки и езера и красивото адриатическо крайбрежие.

 

 

Боботов кук е най-високият връх в Република Черна гора - 2522 м. Намира се в националния парк „Дурмитор“. Освен едноименната планина той включва и каньоните на Тара, Сушица и Драга, както и високата част от платото Комарница. „Дурмитор” е известен и с 18 ледникови езера и 5 каньона. Паркът е признат от ЮНЕСКО за световно наследство през 1980 г.

 

 

Каньонът на река Тара в едноименната планина е дълъг 80 км и дълбок 1300 м. Той е втори по големина в света, след Големият Каньон в Аризона, САЩ. Популярна дестинация за планински туризъм и рафтинг.

Районът на Дурмитор е основата на черногорския планински туризъм. Главно туристическо селище е град Жабляк - център на зимните спортове в страната. Планинският курорт е изходен пункт за Боботов кук и е най-високият град на Балканите, разположен на 1450 м над морското равнище.

 

 

На около 23 км преди град Жабляк се намира мостът над река Тара с много интересна конструкция и любопитна и трагична история. Построен е между 1938 и 1940 г. Разрушен е от създателя си по време на Втората световна война, за да се попречи на комуникацията на немските нашественици. Високият 150 м и дълъг 366 м мост е възстановен в първоначалния си вид през 1946 г.

 

 

Град Будва е разположен на адриатическото крайбрежие на Черна гора. Будва е известна туристическа дестинация и привлича туристите с плажовете, нощния живот и средиземноморската си архитектура.

Районът около Будва е бил населен още от дълбока древност. Според местна легенда градът е основан от финикийци. След разпада на Римската империя и разделянето и на Източна и Западна в района на Будва минава границата между тях, което се отразява на историята и културата на града. След разпадането на Австро-Унгарската империя през 1918 г. Будва става част от Кралство Югославия.

 

 

Бреговата ивица около града е наричана "Будванска ривиера". Тук се намира и остров Свети Стефан. Островът е застроен през ХV век като укрепление за защита от пирати и други нашественици. Наречен е на едноименната църква, в чест на Свети Стефан, покровител на Пастровиките. От 1957 е превърнат в луксозно курортно селище - най-скъпият хотелски комплекс в Черна гора.

 

 

Хърватите са славянски народ, който се заселва по днешните земи на Република Хърватия /Хърватска/ през VІІ век. През 1102 година хърватите подписват съглашение с унгарския крал, който поема управлението на Хърватия. В средата на ХV век Хърватският събор поканва Хабсбургите да поемат управлението на Хърватия. След редица войни, през ХVІІІ век голяма част от хърватските земи са освободени от турска власт, но Хърватия става административно зависима от Унгария. След Първата световна война и разпадането на Австро-Унгария, Хърватия влиза в Кралството на сърби, хървати и словенци. След Втората световна война става част от Югославия. През 1991 г. Хърватия обявява независимост. През същата година започва война, която завършва през 1995 година.

Дубровник е град с древна история в най-южната част на Хърватия, на самия край на Дубровнишкия провлак. Селището е световноизвестен туристически център и е наричан „Перлата на Адриатика“. В миналото градът е един от важните центрове на развитие на хърватския език и средище на писатели, поети, драматурзи, художници, математици, физици и други учени.

 

 

Дубровник (Рагуза) е основан при сливането на два града - Лаус, разположен на малък остров, подслонил италиански бежанци, и Дъбрава, славянско селище в подножието на горист хълм. Ивицата плитчини между двете части на града е засипана през ХІІ век, обединявайки селището около площад, наричан Плаца или Страдун. Градът е укрепен, като две пристанища са построени на двата края на провлака. След кръстоносните походи попада под властта на Венеция. В периода от ХІV век до 1806 г. Дубровник е управляван като свободна държава с име Рагузка република. Републиката достига своя връх през ХV и ХVІ век, когато е единственият източноадриатически град - държава, съперничещ по мощ и влияние на Венеция и другите италиански морски републики. Градът успешно балансира между интересите на Венеция и Османската империя векове наред. Окончателният край на републиката е сложен от император Наполеон, който през 1806 завзема Дубровник.

След края на войната за независимост на Хърватска през май 1992 е започнат мащабен проект за реконструиране на града със съдействието на ЮНЕСКО. Градът е възстановен в древен стил, за да запази атмосферата си.

 

 

Най-древното население на Албания са илирите. През ІІ в пр. н.е. територията е завоювана от Римската империя. От 395 г. е владение на Източната Римска империя, по-късно Византия. През 1443 - 1468 започва народосвободителна борба начело със Скендербег. В края на ХV в. Албания пада под властта на Османската империя. На 28 ноември 1912 г. е провъзгласена за независима държава след поражението на Турция в Балканската война.

Тирана е най-големият град, главният индустриален и културен център на Албания. Правят се опити за развитие на туризма, въпреки че са възпрепятствани от политическата нестабилност в района, която се дължи на военните конфликти през 90-те в Албания и съседните Босна и Херцеговина, Косово и Република Македония.

 

 

Тирана е разположена на река Ишми и е основана през 1614 г. Става столица на Албания на 8 февруари 1920 г. Забележителности на града са площадът с паметника на Скендербей, Централната джамия и Операта.

 

 

Град Шкодра е разположен на източния бряг на Шкодренското езеро, между реките Дрин и Бояна. Градът е един от най-старите в Албания и е важен културен и икономически център.

Шкодренското езеро е най-голямото на Балканския полуостров с обща площ 391 км². Намира се на границата с Черна гора. В езерото се влива река Морача. Изтича се в Адриатическо море през река Бояна. По езерото са локализирани едни от най-големите птичи колонии в Европа.

 

Връх ТРИГЛАВ (2864 м)

 

Първенецът на Словения е труден, но напълно обезопасен с железни скоби и телено въже.

Необходима е добра физическа подготовка.

 

Връх ЙОХАНИСБЕРГ (3460 м)

 

Австрия – леко и приятно изкачване по лед и сняг.

За изкачването са необходими котки, прусек, карабинер и стабилни обувки.

 

Време: 15-22 Август

Цена: при нощувка на хижи и пансион - 720 лв

При нощувка на къмпинг - 600 лв

 

ВАЖНО:

При нощувки в къмпинг участниците трябва да си носят спални чували и шалтета.

 

   

 

 

В древността територията на Словения е заселена от илири и келти. През І в. пр. н. е. е покорена от Рим. Към VІ в. е заселена от славянски племена. Първата държава на словенците - Карантания е образувана през VІІ век. През 745 г. тя губи своята самостоятелност и пада под властта на баварците. Съвременната словенска държава възниква на 25 юни 1991 г., след разпада на бивша Югославия.

Словения обхваща югоизточните разклонения на Алпите - Юлийски Алпи и част от Динарските планини. Част от Словения е разположена на Балканския полуостров. Има ограничен излаз на Адриатическо море в района на Пиранския залив. Словения се слави с една от най-красивите пещери в Европа - „Постойнска Яма“.

 

 

Връх Триглав (2864 м) е най-високият връх в Словения, в бивша Югославия и в Юлийските Алпи. Върхът е разположен почти в центъра на едноименния национален парк „Триглав”. На територията на парка преобладава високопланински карст. В парк „Триглав” има два по-големи извора: на река Соча, която се влива в Адриатическо море и на река Сава, която тече към Черно море. Раздвиженият терен на планинския карст е причина за образуването на редица постоянни водопади. Най-многобройни са те по поречието на река Соча.

 

 

В началото на долината Врата, изходен пункт за връх Триглав, се намира 52 - метровия водопад Перичник.

Най-голямото езеро в Националния парк „Триглав” е Бохинското езеро. Известни са и по-малките Триглавски езера. Едно от тях е Черното езеро, откъдето под земята изтича вода до водопада на Савица. Високо в планината се намират Крънското и Кришките езера.

 

 

В античността римляните завладяват региона на Австрия и организират три провинции на империята. Те стават предна линия за нападения и отбрана срещу различни варварски племена. Един от първите римски военни постове е Виндобона (днешна Виена). От VІ век започва непрекъснато заселване на баварци, които прогонват проникващите от изток авари и славяни. В края на VІІІ век франкският владетел Карл Велики създава графството Каролин. Между 976 г. и 1246 г. владетелите от рода Бабенберг допринасят много за разрастването на Австрия. Те построяват градове, пътища, насърчават занаятчийството. Възходът на Австрия се свързва и с династията на Хабсбургите.

В страната преобладава планинският релеф, 2/3 от територията са заети от Източните Алпи с най-висок връх Гросглокнер - 3797 м, на север е южната част на Чешкия масив, на изток - западната част на Среднодунавската низина. Главни реки - Дунав и притоците й Ин, Драва, Морава и др. В близост до Гросглокнер се намира и връх Йоханесберг - 3460 м.

 

Връх ИПСАРИО (1204 м)

 

остров Тасос (Гърция)

Обиколка на острова и изкачване на

неговия първенец – връх Ипсарио

 

Време: 13-15 и 20-22 Март, 3-5 и 10-12 Април,

 

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com