Туризъм, забележителности и бизнес

Къща за отдих "Йовчевата къща" гр.Елена  
област Видин област Монтана област Враца област Плевен област Велико Търново област Русе област Силистра област Разград област Добрич област Шумен област Търговище област Варна област Бургас област Сливен област Ямбол област Ловеч област Габрово област Стара Загора област Пловдив област Хасково област Кърджали област Смолян област Пазарджик област Благоевград област Кюстендил област Перник област София област Софийски регион Затвори картата
 Сподели ::
Представяме обекти в област София, бизнес, СПА, хотели, апартаменти под наем
български
english
deutsch
руский
ελληνικά
търсене по текст:
ГОРЕЩА ОФЕРТА

информация

Къща за отдих "Йовчевата къща" гр.Елена
категория :: Настаняване | Къщи   област :: Велико Търново, хотели, къщи, вили за гости

адрес: Град Елена прохода Елена-Сливен

телефони: 0896 682 041,0896 682 044
Моля споменете, че сте разгледали обявата в Туризъм-Хотели-България.com
  изпратете запитване до собственика    web: www.jovchevatakashta.com

видове туризъм:
планински, еко, винен, исторически, културен

мин.цена : **** макс.цена : ****

наляво
наляво
надясно
надясно

 регион
 община
 град
 село
 курорт
 забележителност
Археологически музей град Велико Търново
Архитектурно-музеен резерват "Арбанаси" ,
Водопад "Кая бунар"край град Велико Търново,
Звук и светлина хълма Царевец гр.Велико Търново,
Камъка град Горна Оряховица,
Килифаревски манастир Велико Търново-Килифарево ,
Манастир "Света Богородица" село Арбанаси,
Манастир "Свети 40 мъченика" село Мерданя,
Манастир "Свети Николай Чудотворец" село Арбанаси,
Манастир "Свети Петър и Павел" град Лясковец,
Манастир "Свети Пророк Илия" град Горна Оряховица,
Манастирът “Света Троица” град Велико Търново,
Марянският манастир „Свето Преображение Господне”,
Музей "Възраждане и учредително събрание" Търново,
Музей "Констанцалиева къща" град Велико Търново,
Музей "Сарафкина къща" град Велико Търново,
Музей на "Колю Фичето",
Паметни Майка България град Велико Търново ,
Паметник на Асеновци гр.Велико Търново,
Самоводската чаршия град Велико Търново,
Стамболов мост град Велико Търново,
Художествена галерия "Борис Денев" Велико Търново,
Хълм "Трапезица" град Велико Търново,
Хълм "Царевец" град Велико Търново,
Хълмът "Света гора" град Велико Търново.България,
ЦЪРКВАТА "РОЖДЕСТВО ПРЕСВЯТА БОГОРОДИЦА" гр.Елена,
Църква "Рождество Христово" град Велико Търново,
Църква "Св.Архангели Михаил и Гавраил" Търново,
Църква "Свети Димитър" град Велико Търново,
Църква "Свети Никола",
Църква "Свети Петър и Павел" град Велико Търново,
Църква "Четиридесет мъченика" град Търново,
Часовникова кула град Елена,
Язовир "Йовковци" край град Елена-Велико Търново
 местност
информация

Къщата предлага;

Двуетажната къща за гости "Йовчева къща" любезно предлага на своите гости 4 уютно обзаведени в традиционен български стил тройни стаи, две от които разполагат със самостоятелни вътрешни санитарни възли с бани, а останалите две ползват общ санитарен възел на етажа. Те могат да бъдат обединени по две в апартаменти със самостоятелен санитарен възел. Стаите са изключително удобни и предразполагащи към блажена, тиха и спокойна почивка, далеч от сивотата и напрежението на града.

По време на престоя на гостите в къща за гости "Йовчева къща" на тяхно разположение има:

 Телевизор във всяка стая
Телефон
Телевизор с видео и музикална уредба в механата
Пълно кухненско оборудване в кухненския кът
Хладилник
Пералня
Вана в една от стаите
Локално парно

За вашето свободно време.

Конна езда и конни походи през лятото
Излети, екскурзии и пикници в региона
Открит джип за разходки
Фотосафари през зимния и летния сезон
Събиране на билки, гъби и горски
плодове
Велосипеди на разположение на гостите в къща за гости "Йовчева къща"
Детски кът
Възможност за риболов, слънчеви бани и пикници край река Килъжка, която протича в непосредствена близост до самата къща за гости
Басейн през лятото
Организирани туристически разходки
из забележителностите на град Елена
Ски писта 1 км - предстои до 1 година изграждане на ски-влек

 За къщи за отдих "Йовчевата къща"

 Къщата разполага четири уютни спални, с по две и три легла, запазени напълно в стила на възрожденския бит, във всяка от които има реставрирана старинна система за отопление: т.нар. “джамал” или “баджа”/открито огнище/. Стаите могат да се ползват и като 2 апартамента, всеки със самостоятелен санитарен възел. Специално за комфорта на туристите е изградено и водно отопление, така че няма опасност да измръзнете и в най-студените зимни дни, а пламъците на огнището ще ви дарят с допълнителен уют, топлина и романтично настроение. За тези, които предпочитат да бъдат по-самостоятелни, къщата предоставя кухня, нъполно оборудвана за самостоятелно приготвяне на храна, с готварска печка на ток и газ, хладилник и пералня, трапезария, лятна кухня с барбекю и пещ.

В етнографския кът на Йовчевата къща са събрани и реставрирани инвентар, предмети на бита и занаятчийски принадлежности, с историческа и етнографска ценност, за които домакините могат да ви разкажат как и за какво са се ползвали от нашите баби и дядовци. Можете да се включите в чепкането на вълна, пренето, тъкането на стан, а защо не и в издояването на добитъка и приготвянето на местни специалитети.

Стопаните са гостоприемни, но в същото време и достатъчно дискретни за да не се натрапват на гостите, предпочитащи уединение, а тези които обичат по-бурното веселие, механата в битов стил е отворила широко врати и ги примамва с апетитни вкусотийки – еленски бут на жар, пърленки, салатки от пресни току що набрани от градината зеленчуци, а през зимата стопаните ще ви сгреят и с домашно вино и ракия, приготвени по уникални само за района рецепти.

Заради кристално чистия въздух и тишината на дъбравата, дори след тежка вечер, тук ще се събудите рано и напълно отпочинали. Но дори да обичате да си поспивате до късничко ще ви поглезят сутрин с вкусни мекици, овче и биволско мляко, козе сиренце и планински мед.

За тези, които предпочитат да прекарат времето си в къщата, а не по походи и разходки са: всекидневната с телевизор, видео и DVD, стаята за тихи игри и огромният чардак, детският кът в двора с люлки, катерушки и басейн, баскетболният кош. Домакините предлагат и възможност за стрелба с въздушна пушка, лък, велосипеди за планинско колоездене, конна езда, разходки и фотосафари с високопроходим джип, през лятото – ски на трева, а през зимата – писта за шейни и начинаещи скиори.

 За град Елена

 Град Елена e с население 7421 жители е разположен в Централна Стара планина, на 300м над морското равнище, в красивата долина на Еленската река. Градът отстои на 38 км от Велико Търново, на 280 км от столицата на България - София и на 230 км от град Варна. Няколко живописни дълбоки пролома пресичат напречно северните възвишения. Хълмовете на Еленската котловина са обрасли с широколистни дървета. В горите живеят и са обект на лов дивата свиня, вълкът, лисицата, заекът, сърната и благородният елен. В бистрите води на реките се срещат черна мряна, речен кефал и балканска пъстърва. Районът е богат на водни ресурси. На река Веселина е изграден язовир "Йовковци", от който се водоснабдяват градовете Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Златарица, Елена, Габрово и Дряново. Освен него има още осем микроязовира. На територията на община Елена са разположени два резервата: "Бяла крава" - в землището на с. Костел и "Хайдушки чукар" - в землището на с. Буйновци. Връх "Чумерна"/1536 м./, е най-високият връх на Елено-Твърдишката планина.

Еленският Балкан е райско кътче съчетало величието на гордия Балкан, съхранените с векове местни традиции и обичаи и богато културно-историческо наследство. В град Елена ще се потопите в романтичната атмосфера на талантливи дърворезбари, иконописци и тъкачи. В множеството малки махалички в Елeнския балкан, като Килъжевци, Мийковци, Балуци, Хъневци, Яковци, ще се докоснете до съхранените български традиции и обичаи в типична битова обстановка. Тук активно се развива селски и екологичен туризъм. Населението на Елена е намерило своя основен поминък в животновъдството, градинарството и овощарството. Няма дом, в който да отидеш и да не опиташ от домашно приготвените вино или сливова ракия. За привържениците на планинския пешеходен и вело-туризъм в региона има изградени многобройни туристически маршрути и еко пътеки, които разкриват прелестите на дивната старопланинска природа. За любителите на силни усещания се предлага възможност за скално катерене на открито или в зала. На връх Чумерна /на 14 км.от Елена/ има ски писти и влекове, които създават чудесни възможности за зимни спортове. Почитателите на риболова могат да се радват на богат улов във водите на язовир Йовковци, микроязовирите и реките.

Елена е център на детски ученически лагери, ваканции и зелени училища. Организират се курсове за планински водачи и планински спасители. Всички деца вземат участие в изграждането и маркирането на екопътеки, в построяването на дървени мостчета и въжени линии. Организират се походи и екскурзии в планината, на които децата се обучават как да берат билки и диворастящи гъби. Походи с велосипеди и колокросове също са част от атракциите

 Туристически маршрути

Община Елена разполага с голямо количество съоръжения за спорт и туризъм, които са изградени в продължение на много години. В близост до хижа "Чумерна" се намира ски-писта, дълга 750 метра със ски-влек тип "Помагалски" и ски-гардеробна към хижата със 100 чифта ски. Ски-влек и ски-гардеробна има също и към пистата на село Мийковци. Близо до хижа "Буковец" и в околностите на град Елена, в местността "Ушите" са изградени малки ски-писти. Общината разполага още с осем полигона за спортно ориентиране и това я прави най-богатата на спортни полигони в България. До хижа "Буковец" има възможност за скално катерене.

В общината са маркирани и се подържат 9 пешеходни маршрута:

 

Маршрут

 

1.

Елена - с.Търкашени - с.Дърлевци - ханче "Боаза" - 4 часа

 

2.

Елена - "Марков камък" - "Раев камък" - Елена - 4:30 часа

 

3.

Елена - "Христовски водопад" - Елена - 3:30 часа

4.

Елена - с.Вълчевци - яз.Йовковци - Къпиновски манастир - 5 часа

5.

Елена - с.Багалевци - дървото "Слона" - 3 часа

6.

с.Мийковци - връх Чумерна - хижа "Чумерна" - с.Мийковци - 6 часа

7.

с.Мийковци - хижа "Чумерна" - хижа "Буковец" - с.Мийковци - 7 часа

8.

с.Мийковци - връх "Голяма турла" - "Хайдушки кладенец" - Костел - 3:30

9.

с.Мийковци - с.Атларци - с.Мийковци - 2 часа

 

 

 

 

 

 

В града има два открити плувни басейна и един закрит. Има възможност за използване на стадион с писта за бягане, волейболно игрище, тенис корт и тренировъчно футболно игрище. До стадиона се намира спортна зала със следните възможности- трениране на борба, джудо, самбо, вдигане на тежести с професионални уреди и лостове, сауна. В центъра на града има и комбинирано игрище за баскетбол и футбол на малки вратички.

Друг спортен комплекс се намира в СОУ "Иван Момчилов", който предлага: футболно игрище, спортна площадка, спортна зала с изкуствена стена за скално катерене и закрит плувен басейн.

Културни, исторически, природни и архитектурни забележителности в района на град Елена.

 Kъща-музей "Иларион Макариополски"
~ Даскалоливницата
~ Часовниковата кула
~ Попниколовата къща
~ Църква “Свети Никола”
~ "Успение на Пресвета Богородица"
~ Марянски манастир
~ Капиновски манастир
~ Плаковски манастир
~ Мердански манастир
~ Резерват "Никополис ад Иструм"
~ Язовир “Йовковци”

 

В този балкански град са съхранени 147 паметника на културата, 7 от които са с национално значение: родната къща на Иларион Макариополски, Часовниковата кула, Даскалоливницата, църквите “Свети Никола” и “Успение на Пресвета Богородица” с камбанарията, петте Разсуканови къщи и Попниколовата къща. Възрожденска Елена е оставила значителна диря в историята на българското образование и в борбата за църковна независимост. Църквата “Свети Никола” е най-старата в града. Построена е в началото на 16в. и е вкопана в земята, защото е изграждана тайно. По предание се знае, че в нея са били съхранявани множество стари книги, писани на пергамент. Църквата “Успение на Пресвета Богородица” е разположена непосредствено до нея. Църквата “Рождество Богородично” се намира в централната част на града. В Музея на Въдраждането се съхраняват сбирки от икони и много ценни творения на българското църковно изобразително изкуство. В околностите на Елена се намират Капиновският, Плаковският, Килифаревският, Марянският, Мерданският и др.манастири. Елена притежава над 6 000 етнографски предмета, 780 творби на възрожденското и съвременното изкуство, много старопечатни книги. През епохата на българското Възраждане еленските балканджии, закърмени с пословично трудолюбие, непреклонни пред трудностите, научени да коленичат само пред чистия планински извор, стават истински творци на своята съдба.

От всички запазени стари къщи в Елена най-интересна е къщата музей "Иларион Макариополски", която се намира на улица "Дойно Граматик" №2. Тя е паметник на културата с национално значение. В нея са се родили борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, брат му Никола Михайловски- виден книжовен и просветен възрожденски деец и неговият син- поетът сатирик Стоян Михайловски. Тази къща има и висока архитектурна стойност. Тя е от типа на богатите еленски талпени жилища. Строена е около 1710-1715 година от камък и дърво. В източната част от двора на тази къща се намира Хаджихристовата чешма, строена през 1754 година от Кара Йоан от Арбанаси, прачичо на Макариополски.

Даскалоливницата е първата българска гражданска постройка в град Елена. Строена е през 1844 година за нуждите на първото българско класно училище, основано от Иван Николов Момчилов през 1843 и наречено "Даскалоливница" от Петко Рачев Славейков- възпитаник на училището. Класното училище е било снабдено с всички съвременни учебни помагала, с нова учебна програма и нови педагогически похвати. Учебният процес се издига на високо ниво и подготвя учители, духовни, революционни и политически дейци, взели активно участие за възстановяването и издигането на Българската държава. Еленската Даскалоливница изпраща като учители свои възпитаници в 61 града и 31 села в страната и извън границите й. В приземния етаж е уредена експозиция "параклис Архангел Михаил", където са изложени пренесени икони, църковна утвар и стенописи от едноименната църква в село Шилковци.

Часовниковата кула е забележителен и оригинален паметник на културата в Елена, с национално значение. Мястото и е сполучливо избрано, за да се вижда и чува от всяка част на града. Часовниковата кула, куполът на църквата "Успение на Пресвета Богородица" и камбанарията представляват тройна вертикална доминанта, която маркира обществено-религиозния център на града. Изградена е през 1812 година от неизвестен еленски майстор. Самият часовников механизъм и камбаната са купени от Фейзи ага, търновски аянин, "за хаир". Камбаната е изливана в Габрово, за което свидетелства надписът върху нея.

Попниколовата къща е една от най-характерните в Елена. Строена е през първата половина на XIX век- около 1830 година. Сградата е триетажна, с приземие и два етажа. В приземието са изградени два дюкяна с каменни стени, а горните етажи са жилищни. Къщата е паметник на културата с национално значение. След пълната и реставрация Попниколовата къща е предоставена на СУ "Климент Охридски за използване като научна и учебна база. В момента в къщата се помещава Музей по палеонтология към университета.

Църква “Свети Никола” е най-старата в града. От една преписка върху псалтир, подарен през 1518 година на църквата, научаваме, че тя вече е съществувала в началото на XVI век. По предания се знае, че църквата е притежавала много стари ръкописни книги, писани на пергамент. Дори е имало специален свещеник, който е пазел книгите и ги е раздавал за ползване. На 23 април 1800 година, Гергьовден, когато Елена е нападната от кърджалиите, църквата "Свети Никола" била опожарена, а заедно с нея са изгорели и голяма част от книгите. Обновена е в сегашния си вид през 1804 година със средства на по-заможни граждани и с труда на населението. Построена е тайно, без позволението на турските власти за 40 денонощия. Външно нейната архитектура е скромна и непретенциозна, почти незабележима, за да не се дразни поробителя. Вътрешността е богато украсена в пълно съгласие с ортодоксалните схващания за храма като огледало на човешката душа. Църквата "Свети Никола" е изографисана от известните през онова време еленски зографи Давид и Яков, родом от махала Долни Болерци. Стенописите имат изключителна стойност и са обявени за паметници на културата от национално значение.

Църквата "Успение на Пресвета Богородица" е една от безспорните забележителности на Елена - уникален паметник на архитектурата и изкуството от епохата на Възраждането. Намира се в един и същ двор с църквата "Свети Никола". Построена е на мястото на стар параклис по инициатива на богати еленчани. Строежът и е започнат през 1836 година, а е завършен през 1838. Изградена е изцяло от камък, като е използван материал от разрушеното кале. С внушителните си размери (33 метра дължина, 21 метра ширина, 25 метра височина) и смелото си и сполучливо архитектурно решение, храмът е един от най-значителните представители на църковното строителство през Възраждането. Той е най-големият в цяла северна България до Освобождението и един от най-големите в страната до наши дни.

Марянски манастир “Свето преображение Господне” - Легендите говорят, че манастир на това място е имало още през 8 – 9 век. За това свидетелстват шест броя капители от теодосиеви колони, от които четири се намират в Националния исторически музей – София, а две са съхранени в манастира. Сегашната църква е построена през 1835 година. По време на изкопните работи са намерени основи на стар християнски православен храм, а в олтара на този храм мраморен саркофаг, в който са открити останки от скелет с Евангелие в ръцете и корона до главата – т.е. духовната и светската власт, събрани на едно място. Когато открили този гроб, живеещите в селището по кондики и предания и оставени преписки в църковни книги, решили че това най-вероятно е гробът на цар Борис-Михаил Покръстител. Заради непрекъснатият страх от турските власти почти веднага всичко отново е било скрито под земята и само части от мраморния саркофаг, могат да се видят сега запазени в стените на настоящата църква. Друга легенда говори, че царица Мара – сестра на цар Иван Шишман заминавайки за Константинопол, за да стане жена на султан Мурад е останала в манастира и след смъртта на султана отново се е върнала по тези места. Може би и затова селото се казва Марян, носещо името на царицата. Сегашният манастир е действащ от 1992 година. В храма, който е един от най-големите и красиви в Еленска духовна околия могат да се видят икони, рисувани от старите майстори на Тревненската школа.

Капиновският манастир “Св.Николай Чудотворец” е разположен в полите на Стара планина, на 24км. северозападно от град Елена, до река Веселина. Той е един от големите български манастири. Според надпис върху източната фасада манастирът е основан през 1272 г. по времето на цар Константин Тих (1257 – 1277). При падането на Търновското царство под Османско владичество е бил опожарен и изоставен. Едва в началото на 18 в. старата обител е възстановена. От този период са запазени местна манастирска история – поменник, олтарни двери резбен фриз и резбования владишки трон.

През 1835 г. е построена днешната манастирска църква. Най – мащабното строителство в манастира започва през 1856г. и продължава 8 години. Тогава са изградени днешните двуетажни жлищни постройки, като външната им стена е висока 8м. и дебела 1,5м. Това придава внушителен вид на манастира и той прилича на средновековна крепост. През 1864г. към източната му част е построен параклисът “Въведение Богородично”. В двора има малък параклис с изрисувани стени. В епохата на българското Възраждане Капиновският манастир е едно от просветните и революционни огнища.

Плаковският манастир “Св. Пророк Илия” се намира близо до село Плаково, на 18 км южно от Велико Търново, в северното подножие на Еленските височини, на около 2 км северозападно от Капиновския манастир - заедно те биват наричани – ”Манастирите-близнаци”. Манастирът, който се издига като средновековен замък е основан е по време на Втората българска държава, а при падането на България под турско робство е разрушен. Възобновен е през ХV век, след което е неколкократно опожаряван и разграбван. През 1835 година в манастира се организира Велчовата завера, един от водачите на която е Отец Сергий – бивш игумен на манастира. След потушаването на заверата манастирът е разрушен. Манастирската църква, построена през 1845 година, е рядко явление на българската култова архитектура - тя е от "атонски тип", характерен за архитектурата на Втората българска държава. В църквата се пази ценна икона, дело на Захари Зограф – “Христос – Велик архиерей с 12-те апостоли” (1845 година). Интерес представлява и величествената камбанария, висока 25.90 метра, построена от майстора Колю Фичето (1856 година). В манастира се пазят стари икони от Захари Зограф и други майстори, както и стари ръкописи и старопечатни книги. Понастоящем манастирът е обявен за паметник на националната култура.

Мерданският манастир “Св. 40 Мъченици” се намира на около 14 км югоизточно от град Велико Търново и на 20 км от гр.Елена, в западния край на село Мерданя. Манастирът е построен още през 13 век по времето на Втората българска държава, а е възобновен през 19 век. Сега е действащ девически манастир. Манастирът представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Църквата е еднокорабна, едноапсидна сграда с 2 конхи, с притвор и купол върху висок барабан. Построена е през 1876 г. Според легендата, манастирът е основан на мястото, където търновският патриарх Йоанкий II посреща тържествено цар Иван Асен II след победата му при Клокотница, станала в деня на празника на св. 40 мъченици Севастийски. Манастирът е обявен за паметник на културата.

Археологически резерват "Никополис ад Иструм" се намира на 18 км северно от Велико Търново, по главен път Е85, на 3 км югоизточно от село Никюп и на 56 км. От град Елена. Никополис ад Иструм (в превод от латински - Град на победата към Дунав) е древен римски град, основан в началото на II век от император Траян в чест на победата му над дакийците. Никополис е застроен на чисто поле край р.Росица, на място, където земите са плодородни и се пресичат важни пътища. Градът съществува до началото на 7 в., когато е разрушен от Аварите. Като новооснован град, при строителството на Никополис ад Иструм е приложена Хиподамовата система - настланите с големи плочи улици имат посока север-юг и изток-запад. Под тях минават канали за отпадъчни води. В централната част се намира градския площад, украсен със статуи на божества, императори, заслужили граждани. Около него са разположени градския съвет, гражданска базилика, малък театър, магазини и други обществени и частни сгради. За градските бани и жилищата е била осигурена свежа вода чрез три водопровода, като главният е с дължина 27 км. Никополис ад Иструм е бил удостоен с правото да сече монети. Известни са над 900 типа монети с неговото име. Върху тях са представени божества, характерни сгради, градски порти.

Язовир “Йовковци” се намира в североизточна България, на около 5 км от град Елена. Построен е преди около 20 години на река Веселина. Разположен почти изцяло на територията на община Елена, той водоснабдява градовете Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Златарица, Елена, Габрово и Дряново. Във водите му плуват шаран, толстолоб, бяла риба и др., което дава възможности за развитие на риболовен туризъм. Мястото е подходящо за ваканционни почивки близо до природата и практикуване на водни моторни спортове. Има и конна база.

 

Йовчевата къща е обградена от три страни от весело ромолящата река Килъжка, което засилва чувството за спокойствие и романтика, а носи и прохлада в горещото лято, като изкушава гостите да се отдадат на пикници, слънчеви бани и риболов.

 

visits:
Всички права запазени 2009-2015 www.tourism-hotels-bulgaria.com